RATNIK Kolinda tvrdi da je njen suprug odbio braniteljski status, što onda radi u Registru branitelja?

30.12.2019. 15:47:00

‘JAKOV KITAROVIĆ, ROĐEN 1968., OTAC IVO, 487 DANA U BORBENOM SEKTORU’ podatak je koji navodno piše u za javnost zatvorenom Registru branitelja. To bi značilo da je u njega uvršten suprug aktualne predsjednice Kolinda Grabar Kitarović, premda u ratu nije sudjelovao. Upravo je njegova supruga  u nedjelju na N1 televiziji izjavila da su mu svojevremeno nudili braniteljski status, koji je on, izjavila je aktualna predsjednica – odbio. 




“Braniteljski status se ne nudi niti odbija. Ako netko zadovoljava uvjete, automatski je upisan u Registar branitelja”, pojašnjava jedan od istaknutijih ratnih veterana s provedenih više od 1000 dana na bojištu, i to u borbenom sektoru.

Odakle onda Jakov Kitarović u Registru branitelja?

U njegovoj biografiji može se pronaći ovo:

“U vrijeme kad je bio na poslijediplomskom studiju u Zagrebu, a Kolinda radila u Ministarstvu vanjskih poslova i pohađala diplomatsku akademiju u Beču, Jakov Kitarović jedno je vrijeme radio u Vojnom učilištu na Črnomercu.”

S obzirom da je Jakov magistrirao 1998. godine, to znači da je na Vojnom učilištu mogao raditi u razdoblju od dvije do tri godine prije toga. To je njegova jedina poveznica s vojskom, i eventualnim braniteljskim statusom.

Jakov Kitarović je nakon povratka iz SAD-a, gdje je godinu dana pohađao srednju školu, upisao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Osim elektrotehnike, Kitarović je studirao i završio nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Kao kadet bio je jednu godinu na brodu i položio časnički ispit. Međutim, nikad nije zaplovio.




Registar branitelja zatvoren je za javnost stupanjem novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Dompvinskog rata početkom 2018. godine. Tada su u njemu bile registrirane 505.694 osobe. Od tog dana u njega su upisano još 1.687 novih branitelja, koji su to pravo ostvarili u zadnje dvije godine. No, o kojim se ljudima radi, dolaskom ministra Tome Medveda sakriveno je od javnosti.

Na odobrenje statusa branitelja čeka još oko 10.000 prijava.

30.12.2019. FOTO: yt

Izvor: paraf.hr/Foto:yt

Izvorni autor: paraf.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.