RAVNATELJ IMUNOLOŠKOG: “Hrvatska bi mogla sama proizvoditi cjepivo za Covid… teoretski”

11.11.2020. 10:53:00

Pfizerovo cjepivo pobudilo je nadu u svijetu bi s novom godinom počelo okončanje agonije zvane pandemija korona virusa. No ujedno je otvorilo i mnoga pitanja oko buduće distribucije i našeg Imunološkog zavoda.

Pojavila se bojazan da je Hrvatska pred mogućim problemom jer će se cjepivo morati čuvati na -70 ili -80 stupnjeva Celzijevih, a mi za to navodno nemamo uvjete.

Ipak, Hrvatska bi teoretski i sama mogla proizvoditi cjepivo protiv covida-19 i biti oslonac u toj proizvodnji za jugoistočni dio Europe, jer bi ga mogli proizvoditi u našem Imunološkom zavodu.

To je za 24 sata potvrdio i ravnatelj dr. Vedran Čardžić.

“Moja je želja da dobijemo svjetlo za projekt koji smo zacrtali pa bismo gradnjom nove tvornice trebali dogovoriti s potencijalnim partnerima u svijetu da se i cjepivo za covid-19 proizvodi u Imunološkom. Kad bismo to radili, odmah bismo mogli, takoreći, složiti planski i ‘kuhinju’ za buduću proizvodnju za sve što bismo u budućnosti proizvodili”, kaže dr. Čardžić.

U iščekivanju je odgovora iz Vlade. “Zatrpali smo ih planovima i prijedlogom našeg poslovnog plana za koji trebamo još neke konzultacije u Ministarstvu zdravstva pa sve to ide na Vladu i dalje ćemo vidjeti”, zaključio je.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.