Ravnateljica USKOK-a o Mamićevu USB sticku: ''Čim smo ga dobili, počeli su izvidi. Prije dva dana iznio je i neke nove tvrdnje''

18.03.2021. 16:42:00

Ravnateljica USKOK-a dala je izjavu za medije o USB-u koji im je u listopadu prošle godine dostavio osuđeni Zdravko Mamić. Kazala je da su izvidi u tijeku, a priopćenjem su iz USKOK-a ranije otkrili što je dosad poduzeto u slučaju Mamić.

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić daje izjavu za medije nakon niza optužbi koje je na konferenciji za medije prije nekoliko dana iznio Zdravko Mamić.

''Činjenica je da je od listopada povremeno Zdravko Mamić izlazio s određenim tvrdnjama koje nisu pružale dovoljno informacija. Čim smo dobili stick, krenuli su izvidi'', kazala je Marušić. Otkrila je da su neki rezultati izvida već pristigli, ali i da je na konferenciji Mamić iznio i ''neke nove tvrdnje koje nisu sadržane u materijalu'' koji je dobio USKOK.

Marušić je kazala da zasad ne želi otkrivati u kojoj su fazi izvidi.

Dosad ispitali više od 30 ljudi

Ranije danas je USKOK objavio priopćenje o izvidima nakon USB-a koji im je predao sam Mamić.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''USKOK je od dana primitka prijenosne memorije (USB stick) započeo sa provjerama sadržaja i do danas je uputio 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno istog dana primitka, te je do danas 31 osoba ispitana u svojstvu građanina, a upućene su i četiri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći, od kojih su tri upućene u listopadu 2020. godine, a jedna u studenom 2020. godine, te su u listopadu 2020. godine pokrenuti imovinski izvidi. (18. 3. 2021.)

USKOK naglašava da je, u odnosu na izjave o korumpiranosti pojedinih sudaca koje je sada pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić tijekom ljeta 2019. godine izjavljivao u javnosti, nakon njegovih javnih istupa, putem njegovog odvjetnika, pozvan da te tvrdnje konkretizira i potkrijepi jer se radilo o općenitim tvrdnjama. Međutim, pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić i njegov odvjetnik tada to nisu učinili već pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić s vremena na vrijeme, kada to njemu odgovara, u javnost dozira „nova otkrića i nove dokaze“.

USKOK je specijalizirano državno odvjetništvo i tijelo kaznenog progona, i sukladno zakonskim odredbama te sa pozornošću i savjesnošću pristupa zaprimljenim prijavama, dokumentaciji, materijalima, podnescima. Slijedom toga, smatramo, sa pravnog stajališta i sa stajališta odnosa s javnošću, društveno neodgovornim od podnositelja da se jedno dostavlja USKOK-u, a drugo u opširnijoj formi medijima i javnosti s napomenom da je „sve prijavljeno“.

Upravo iz tog razloga naglašavamo da budući da je pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić na posljednjoj konferenciji za novinare održanoj prije dva dana u Mostaru iznio i neke nove tvrdnje, USKOK mora poduzeti i dodatne radnje, što će i učiniti sukladno zakonskim odredbama.

Ovo priopćenje je sastavljeno u skladu sa zakonskim odredbama i uz odobrenje ravnateljice USKOK-a radi iskazanog interesa javnosti, no uz naglasak zaštite izvida i probitaka prethodnog postupka'', priopćili su.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Dnevnik.hr

Izvorni autor: V. P./Dnevnik.hr

Autor: