RAZGOVOR S GORANOM GOLIKOM, MALOLJETNIM DRAGOVOLJCEM DOMOVINSKOG RATA I DOPREDSJEDNIKOM UDRUGE MALOLJETNIH DRAGOVOLJACA

26.04.2021. 22:30:00

Donosimo razgovor s Goranom Golikom, dopredsjednikom „Udruge maloljetnih dragovoljaca“ i maloljetnim dragovoljcem Domovinskog rata.

PDN: Gospodine Golik na samom početku recite nam nešto o Vama ?

-Rođen sam 30.12.1974. u Pakracu. Djetinjstvo sam proveo u Marino Selu u obiteljskoj kući mojih roditelja sa djedom Antunom i bakom Marijom. Osnovnu školu sam završio u Pakračkoj Poljani. Prvi razred srednje škole i početak drugog razreda  četverogodišnje škole za Strojarskog tehničara do početka Domovinskog rata pohađao sam u Garešnici. Oženjen sam i imam tri sina i jednu kćer. Živim u svojoj kući u Marino Selu.

PDN: U obranu suvereniteta Republike Hrvatske ste se priključili kao maloljetni dragovoljac, recite nam kako, kada, gdje i zbog čega ste se odlučili tako mladi uključiti u obranu ?

- U mjesecu Rujnu 91. Godine sam samovoljno odlučio napustiti školovanje i kao maloljetnik sam se priključio u obranu Republike Hrvatske. Otišao sam u Zagreb i priključio se postrojbama Pričuvnog Sastava Policije čiji je zapovjednik bio pokojni heroj Domovinskog Rata Tomislav Merčep. Moje prvo vatreno krštenje je bio proboj kroz selo Kukunjevac u prvo oslobađanje grada Lipika.

PDN: Pošto ste kako ste nam rekli dragovoljno krenuli u Domovinski rat sa područja Pakraca i Lipika, recite nam dali ste na zapadno slavonskom ratištu proveli svoj cijeli ratni put ili ste ratovali i na drugim bojišnicama u Hrvatskoj ?

- Samo na zapadno slavonskom ratištu jer je tu bilo više nego potrebno braniti Hrvatsku. Sve je počelo u Pakracu i Lipiku, a tu je trebalo i završiti .

PDN: Spominjete pokojnog heroja hrvatskog branitelja Tomislava Merčepa i navodite da ste bili dio njegove postrojbe, možete nam reći Vaša osobna iskustva sa herojem Tomislavom Merčepom tj., recite nam kakav je bio kao zapovjednik i kakav odnos je imao prema svojoj vojsci ?

- Tomislav Merčep je bio heroj i ljudina. O Njemu mogu reći samo da je bio veliki domoljub i da njega nije bilo nebi bilo bi pola Hrvatske.

PDN: Gospodine Golik, koliko vremena ste sveukupno proveli na ratištu? Pitam Vas zbog toga jer ste za svoje mlade godine koje ste imali tada imali veliku hrabrost se dragovoljno javiti naspram puno njih starijih koji nisu imali hrabrosti stati u obranu lijepe naše, a danas od takvih „branitelj“ slušamo ratne hvalospjeve. Zanima nas kako se nosite sa takvim „braniteljima“, a sa takvima se sigurno svakodnevno susrećete na svom području ?

- Malo manje od 1400 dana borbenog sektora, sve kao dragovoljac. A što se " tih boraca" tiče ne želim više na njih troši ni ovaj zrak koji dišem.

PDN: Danas ste dopredsjednik braniteljske udruge maloljetnih dragovoljaca, recite nam koliko članova broji Vaša udruga i dali su svi članovi u vašoj udruzi zbrinuti na bilo kakav način i koliko je maloljetnih dragovoljaca-branitelja branilo Hrvatsku ?

- Jesmo najmlađi, i najmanje nas ima ali mislim da mi nismo zato manje vrijedni. Ja i svi oni kao ja nakon završetka rata nismo znali ništa o životu, bilo je jako teško uklopiti se u svakodnevicu i umjesto da nam je Hrvatska vlast pomogla mi smo bili odbačenu i prepušteni sami sebi. Zato više ne mogu ni reći koliko nas ima jer su maloljetni dragovoljci ogorčeni i jednostavno se više ni ne javljaju kada ih nazovem i pitam dali su dobro i dali im bilo šta treba.

PDN: Gospodine Golik recite nam dali se Vaši članovi udruge odazivaju na preventivne sistematske preglede?

- To je jako dobra inicijativa Ministarstva branitelja ali znate i sami da je to stvar svakog čovjeka ponaosob tako da vam tu informaciju ne mogu dati, ne da ne želim već jednostavno nemamo  nikakve točne podatke o odazivu članova na preventivne sistematske preglede.

PDN: Kakav je zapravo odnos politike vladajućih prema braniteljima i Domovinskom ratu?

- Mi branitelji smo bili dobri dok smo branili Hrvatsku. Moje osobno mišljenje je da smo sada samo teret ovoj državi. Mislim na prave branitelje.

PDN: Da li Vi smatrate da hrvatskim vojnicima ne treba suditi za zločine počinjene tijekom Domovinskog rata?

- Mislim da se svaki zločin treba kazniti ali da je najmanje zločina napravljeno od naše strane tj., od hrvatske strane, a  u slučajevima kada postoji osnovna sumnja za počinjenje ratnog zločina ili povrede ratnih prava hrvatskim vojnicima može suditi samo hrvatski sud u čijoj poroti moraju sudjelovati časni hrvatski vojnici koji razumiju okolnosti pojedinih događaja.

PDN: Šta nam možete reći o zadnjem aktualnom slučaju gdje hrvatskom branitelju i junaku Domovinskog rata Mihajlu Hrastovu stiglo na naplatu temeljem sudskih presuda 2,7 milijuna kuna, kao odšteta obiteljima umrlih i ranjenih rezervista JNA u rujnu 1991. u Karlovcu ?

- Koja odšteta ? Tko će hrvatskim majkama platiti za njihovu djecu. Tko će hrvatskoj djeci platiti za njihove ranjene, ubijene i nestale očeve. Tko će u krajnosti meni platiti za moje djetinjstvo ? Tko ?

PDN: Dali se slažete sa novim izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata ? Pitam Vas jer ste upravo Vi jedan od onih branitelja koji svoj status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) rješavate više od tri godine ?

- Mislim da sve to nije bilo potrebno toliko trajati. Zbog takvog stava prema braniteljima nas je puno ostalo bez izlaza i diglo ruku na sebe. A neki su umrli zbog bolesti i prije nego što su uspjeli riješiti i bilo kakvi status.

PDN: Šta mislite o Zakonu o civilnim žrtvama rata ?

- Civilne žrtve su između ostalog i sve obitelji koje su ostale bez nekoga u Domovinskom ratu ali ne mogu nikako to podržati jer nepojmljivo je da to pravo ostvaruju bivši pripadnici agresorske vojske. Tako da ovakav ne definiran i ne uređen Zakon o civilnim žrtvama rata ne mogu nikako prihvatiti.

PDN: Gospodine Golik za sami kraj ovog našeg razgovora dali imate kakvu poruku svim hrvatskim braniteljima ?

- Pozdravljam sve istinske hrvatske branitelje, članove Udruge maloljetnih dragovoljaca, redakciju Portala Dnevnih Novosti i ono najbitnije, a to je da pozivam sve hrvatske branitelje na razum i zajedništvo jer moramo biti svjesni da nas sve manje ima.

PDN: Gospodine Golik hvala Vam na razgovoru.

RAZGOVOR VODIO:

Kristijan Fereža Crni/PDN

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge hrvatskih branitelja RH / Portal Dnevnih Novosti.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izvorni autor: RAZGOVOR VODIO: Kristijan Fereža Crni/PDN/Foto:K.F.C./privatne slike

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.