Razjašnjenje ostavke: Hrvoj-Šipek dolazi na Odbor, za Marušić se još ne zna

08.05.2023. 15:26:00

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek potvrdila je dolazak na sutrašnju tematsku sjednicu Odbora za pravosuđe, a donedavna ravnateljica USKOK-a Vanje Marušić ni u ponedjeljak nije odgovorila odaziva li se na sjednicu o radu USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) rekao je u ponedjeljak za Hinu kako mu je glavna državna odvjetnica Hrvoj-Šipek potvrdila da će se odazvati na tematsku sjednicu, dok se bivša ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić još nije očitovala dolazi li na sjednicu ili ne.

A poziv je i dalje otvoren, istaknuo je Jakšić. Neki članovi Odbora skeptični su oko dolaska Marušić i izlaganja pitanjima saborskih zastupnika jer, kažu, do sada ničime nije dala nikakvu naznaku da je spremna javno odgovarati o razlozima svoje nedavne ostavke.

Spomenute dužnosnice nisu obavezne odazvati se pozivu saborskog Odbora. Iako je podnijela ostavku Marušić ostaje raditi u DORH-u pa neki i u tome vide razloge zbog kojih nije spremna javno govoriti o okolnostima svog odlaska kako si ne bi dodatno pogoršala situaciju.

Oporba je zatražila sazivanje tematske sjednice jer smatra da je „cijela priča oko ostavke Marušić bajka”, šuplja i smiješna, da njezin odlazak s pozicije zbog prometne nesreće njezina vozača koja se dogodila prije godinu dana nije pravi razlog nego da se iza krije politički pritisak iz Banskih dvora.
I vladajući HDZ podržava održavanje sjednice. Peđa Grbin (SDP) ranije je poručio da je vrlo važno da javnost dobije odgovore zašto je prestao mandat ravnateljici USKOK-a, što stoji iza toga i „radi li se doista o političkim pritiscima zbog toga što se USKOK svojim radom previše približio stanovitom AP, koji je svim svojim istupima pokazao da ga je 'žuljala' Vanja Marušić”.

Nikola Grmoja (Most) smatra da prometna nesreća vozača nema nikakve veze s odlaskom Marušić. Mišljenja je da se radi ili o kršenju uredbe EU-a prema kojoj DORH i USKOK moraju dostaviti Uredu europskog javnog tužitelja sve predmeta koji se tiču nenamjenskog trošenja EU sredstva, ili o tome da se premijeru Andreju Plenkoviću nije svidjelo što se spominje u pojedinim spisima, a možda mu je, ustvrdio je, prijetio i kazneni progon.

Sandra Benčić (Možemo) ocijenila je da je razjašnjavanje okolnosti ostavke Marušić dobar korak u smjeru vraćanja povjerenja građana u pravosuđe. HDZ je tematsku sjednicu podržao jer, kako je pojasnio njihov glavni tajnik Krunoslav Katičić, „kada su u pitanju osjetljive i javnosti interesantne teme one se trebaju objasniti”.

Izvor: tportal.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.