RAZLOG ZA ALARM! U ČAK 16 SELA OSTAT ĆE ZAKLJUČANE ŠKOLE! Ovdje će biti najtužniji početak školske godine ikad!

06.09.2021. 09:39:00

Krajem prošlog mjeseca objavljena je vijest kako će ove godine u prve razrede upisati najmanje učenika dosad. Pričalo se o nekih 33,5 do 35,5 tisuća novih školaraca. Za usporedbu, lani ih je bilo nešto manje od 37 tisuća (točnije, 36.950), da ne govorimo kako je bilo samo pet godina prije. Tad je bilo znatno više od 40.000 prvašića, iz aktualne perspektive “čak” 42.210.

Iz Ministarstva obrazovanja nam nisu mogli potvrditi koliko će smanjenje biti, no napomenuli su da će podaci uskoro biti javno dostupni.

Cjelovitim podacima za novu školsku godinu Ministarstvo će raspolagati sredinom rujna kada škole upišu podatke u bazu e-Matica. Od 1. rujna se učenici prvih razreda upisuju u bazu e-matica, tada se u bazi otvara nova školska godina. Svi će podaci biti dostupni u sklopu aplikacije ŠeR – Školski e-Rudnik koja je objavljena na službenim internet stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja”, napominju.

Najviše područnih škola zatvara se u zagrebačkoj županiji

No, s obzirom da su sve pripreme za novu školsku godinu završene, zna se da ćemo u idućoj godini imati manjih broj područnih škola. U odnosu na prošlu godinu biti će ih 16 manje, a razmještene su u 11 različitih županija. Zatvaranja će biti u skoro svakom dijelu Hrvatske, od samog juga (u tri dalmatinske županije) do krajnjeg istoka (Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska). Gledajući geografski, izuzet je tek krajnji sjever, Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija, uz njih očekivano i Istra. Zatvaranja područnih škola neće biti u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

Neslavni rekorder je, pomalo iznenađujuće, Zagrebačka županija gdje četiri područne škole prestaju s radom. To su Osnovna škola Slavka Kolara – Područna škola Gornji Hruševec, Osnovna škola kardinal Alojzije Stepinac – Područna škola Prekrižje, Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić – Područna škola Laduč i Osnovna škola Milana Langa – Područna škola Noršić Selo.

Dvije područne škole biti će zatvorene u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji. To su Osnovna škola Vrgorac – Područna škola Zavojane i Osnovna škola Vrgorac – Područna škola Orah u SDŽ, odnosno Osnovna škola Centar – Područna škola Pašac i Osnovna škola Ivanke Trohar – Područna škola Lič u PGŽ-u.

Osnivaju su i nove škole

Po jednu školu izgubit će Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska. To su Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci – Područna škola Dubovec, Osnovna škola Antuna Gustava Matoša – Područna škola Humljani, Osnovna škola Fra Kaje Adžića Pleternica – Područna škola Zarilac, Osnovna škola Matija Gubec Cernik – Područna škola Banićevac, Osnovna škola Dalj – Područna škola Aljmaš, Osnovna škola Skradin – Područna škola Piramatovci, Osnovna škola Blage Zadre – Područna škola Lipovača te Osnovna škola Kula Norinska – Područna škola Momići.

Ipak, gledajući na razini škola, u predstojećoj godini povećat će se broj ustanova. Lani se nastava izvodila u 920 ustanova, ove godine imamo tri više. Nove škole na “obrazovnoj mapi” su Osnovna škola Epoha u Zagrebu, Waldorfska škola u Osijeku i Privatna osnovna škola ”Aspalathos Međunarodna Škola” u Splitu.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Boris Scitar/PIXSELL/ilustracija

Izvorni autor: Danijel Radman

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.