Razotkrivena ruska jazbina usred Kijeva

22.11.2022. 14:28:00

Ukrajinska služba sigurnosti SBU i policija provele su u ranim jutarnjim satima raciju u starom pravoslavnom svetištu u Kijevu s ciljem sprečavanja navodnih ‘subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih agenata‘, priopćio je SBU.

Kompleks tisuću godina stare Kijevopečerske lavre je ukrajinsko kulturno blago i sjedište ruskog krila Ukrajinske pravoslavne crkve poznatog i kao Moskovska patrijaršija, piše Reuters.

- Mjere koje smo poduzeli dio su sustavnog rada SBU-a s ciljem suzbijanja destruktivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u Ukrajini, navodi SBU.

Pretres je izvršen s ciljem sprečavanja korištenja samostana kao ‘centra ruskog svijeta‘ te kako bi se istražile sumnje o korištenju prostorija za skrivanje diverzantskih i izvidničkih skupina, stranih državljana i skladištenje oružja.

SBU nije izvijestio o rezultatima racije.

Svetište Kijevopečerska lavra se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

image

Kijevopečerska lavra

 Foto: Matt Parry/Robertharding Via Afp
‘Pretresi u samostanu čin su zastrašivanja‘

Ruska pravoslavna crkva je rekla da su pretresi u pravoslavnom manastiru u Kijevu "čin zastrašivanja".

"Kao i mnogi drugi slučajevi progona vjernika u Ukrajini od 2014., ovaj čin zastrašivanja vjernika gotovo će sigurno proći nezapaženo od strane onih koji sebe nazivaju međunarodnom zajednicom za ljudska prava", rekao je Vladimir Legoida, glasnogovornik crkve.

Zgrada je sjedište krila Ukrajinske pravoslavne crkve koje podržava Rusija, poznatog kao Moskovska patrijaršija. Međutim, prekinula je veze s ruskom crkvom zbog invazije na Ukrajinu.

Podsjetimo, ukrajinski dužnosnici rekli su da sumnjaju da je ruski špijunski lanac djelovao unutar zgrade kompleksa Kijevopečerske lavre.

Izvor: PDN/Foto: AFP

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.