Reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja na istup saborskog zastupnika Mlinarića

28.10.2022. 09:01:00

Saborski zastupnik Stipo Mlinarić je ili potpuno dezorijentiran u vremenu i prostoru ili zlonamjeran u iznošenju neistina o odnosu Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda prema hrvatskim braniteljima.

Stipo Mlinarić je 2016. godine bio politički neaktivan pa stoga nije nalazio za potrebno uključiti se u projektne timove Ministarstva hrvatskih branitelja koji su se bavili cjelokupnom problematikom hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata radi rješavanja istih kroz jedinstven i sveobuhvatan Zakon.

Svi su bili pozvani dati svoj doprinos u pripremi Zakona kojim je učinjen značajan iskorak u uređenju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ali Mlinarić nije našao za shodno angažirati se i raspravljati o temama o kojima danas lamentira bez pokrića i argumenata, pokušavajući populistički skupiti jeftine političke poene.

Odlaskom Predraga Matića iz Ministarstva branitelja prestali su i dolasci Stipe Mlinarića u zgradu Ministarstva, a poznato je kakvi su problemi naslijeđeni iz vremena kada je dolazio u tadašnji Kabinet ministra. Jer tada ne samo da hrvatski branitelji nisu bili dobrodošli u svoje resorno ministarstvo, nego ni ispred njega.

Na Mlinarićeve jalove objede odgovaramo činjenicama u nastavku:

Dolaskom ministra Medveda na čelo Ministarstva hrvatskih branitelja uspostavljen je partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata, s kojima su u suradnji pripremani svi normativni akti koji se odnose na braniteljsko-stradalničku populaciju, a dostupni smo svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima.

Ministarstvo neprestano analizira stanje i potrebe braniteljsko-stradalničke populacije iz Domovinskog rata, a s obzirom na trenutno stanje inflacije i rasta svih troškova, analiziramo opcije koje bi mogle omogućiti promjenu, odnosno rast osobne invalidnine koja se određuju prema proračunskoj osnovici.

Mirovine hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koje su ostvarene prema posebnom propisu, smanjene su dva puta, 2010. i 2014. godine, a Vlada Andreja Plenkovića donijela je 2017. Odluku kojom se prestaje primjenjivati zadnje smanjenje mirovina.

Dakle, iako ministar Medved nema nikakve veze sa smanjenjem mirovina hrvatskih branitelja niti se to dogodilo u njegovom mandatu, zauzeo se kako bi se i u tom pogledu postiglo maksimalno moguće u ovim okolnostima. Njegovom zaslugom spojen je opći i posebni dio mirovine, čime je vraćena sigurnost hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

Zahvaljujući aktualnim mjerama Vlade korisnici naknade za nezaposlene prema Zakonu o hrvatskim braniteljima i Zakonu o civilnim stradalnicima mogu ostvariti pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata, a Odlukom Vlade o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta cijena obuhvaćeno je i oko 58.100 hrvatskih branitelja, za što je osigurano više od 30 milijuna kuna.

To je tek dio onoga što ova Vlada i resorno ministarstvo na čelu s ministrom Medvedom čine za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, pa i za Mlinarića, ma koliko on šutio o tome.

Izvorni autor: Ministarstvo hrvatskih branitelja/Foto: logo MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.