Reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja na najnoviji istup saborskog zastupnika Stipe Mlinarića

03.11.2022. 11:58:00

Unatoč ogromnom pritisku s određenih političkih spektara, Hrvatski sabor je u srpnju 2021. s uvjerljivom većinom glasova usvojio Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, a među nekolicinom koji su glasali protiv bio je i saborski zastupnik Stipo Mlinarić.

Iako mu saborski mandat ne daje imunitet za iznošenje neistina i obmanjivanje javnosti i ne amnestira ga od odgovornosti za javno izgovorene neutemeljene i neargumentirane tvrdnje, on ne posustaje u dezinformiranju javnosti i širenju lažnih optužbi.

Odlučno odbacujemo laži i odgovorno tvrdimo kako status i prava temeljem ovoga Zakona mogu ostvariti samo nevine civilne žrtve i stradalnici, oni koji to dokažu u upravnom postupku i na temelju odgovarajuće dokumentacije izdane od nadležnih tijela RH.

Ponovno ističemo kako je u Zakonu izričito propisano da prava ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku, kao i da će se u tu svrhu koristiti svi podaci kojima raspolažu nadležna tijela, službe i institucije RH.

Radi utvrđivanja navedenih zapreka osnovano je Povjerenstvo koje od nadležnih tijela pribavlja podatke o podnositeljima zahtjeva, a Zakon je u punoj je primjeni i provodi se u svim segmentnima te je većina zaprimljenih zahtjeva riješena.

Tim Zakonom smo napokon omogućili roditeljima poginule djece i članovima obitelji civilnih žrtava ostvarivanje prava na obiteljsku invalidninu, a invalidima pravo na osobnu invalidninu ovisno o statusu i postotku invalidnosti stradalnika i stupnju oštećenja organizma.

Podsjećamo kako osobne invalidnine hrvatskim braniteljima temeljem oštećenja organizma, kao i obiteljske temeljem gubitka člana obitelji, isplaćuje Republika Hrvatska, bez obzira što su tjelesna oštećenja, uključujući i invalidnost temeljem zatočeništva u logoru, kao i gubitci članova obitelji izravna posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Isti princip primijenjene je i na civilne žrtve. Ako su hrvatski branitelj i civil ostali bez dijela tijela na istome mjestu i od iste granate ili su ubijeni na istome mjestu i zatrpani u istu grobnicu, nemamo pravo kao država jednome uskratiti, a drugome priznati stradanje.

I ne radi se tu o izjednačavanju žrtve i agresora, nego o priznavanju nevinih žrtava, što civilni stradalnici iz Domovinskog rata nakon dugih godina čekanja to itekako zaslužuju.

Iako je bio saborski zastupnik Mlinarić glasao protiv Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i bio glasan protivnik njegovog donošenja, pa glasniji i od samih žrtava i stradalnika, na njihov vapaj ipak se nije oglušila većina saborskih zastupnika.

O Mlinarićevom paušalnom pristupu osjetljivim i važnim pitanjima vezanim uz Domovinski rat, hrvatske branitelje i stradalnike, najbolje govori činjenica da je za saborskom govornicom ispravljao sam svoje navode.

Ne ustručava se u svom politiziranju spominjati ni žrtve, ni nestale pa niti djecu ubijenu u Domovinskom ratu. Takvim istupima uznemiruje hrvatske branitelje i civilne stradalnike te pokušava obmanuti cjelokupnu hrvatsku javnost.

No, politiziranje i obmanjivanje s ciljem samopromidžbe mu očito dobro ide pa ne sumnjamo da će tako i nastaviti, ne ustručavajući se pritom zlorabiti tuđu žrtvu i nesreću kako bi promovirao sebe i svoju stranku.

Hrvatski branitelji, među kojima su i Medved i Mlinarić, borili su se za demokraciju u kojoj svatko ima pravo i slobodu govoriti što želi, ali i odgovornost za izgovoreno.

Za razliku od saborskog zastupnika Mlinarića koji si daje za pravo govoriti u ime svih branitelja, logoraša, invalida pa i u ime mrtvih, ministar Medved čini sve kako naše žrtve ne bi bile uzaludne.

To najbolje pokazuju konkretna djela - pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima, pružili smo i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. I nastavljamo ustrajno raditi na rješavanju problema hrvatskih branitelja i svih stradalnika Domovinskog rata, kao i na promicanju istine o Domovinskom ratu.

Izvorni autor: MHB/Foto:MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.