REAKCIJE NA KUŠČEVIĆA Grmoja: Pravi čovjek na pravom mjestu; Zekanović: Dokaz koliko poštuju Sabor

24.09.2019. 13:15:00

U ODBORU ZA ZAKONODAVSTVO

Nekadašnji ministar uprave, sada zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru i Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, Lovro Kuščević nedavno je ostao bez saborskog imuniteta kako bi protiv njega i suradnika USKOK mogao pokrenuti istragu. USKOK sumnja da je Kuščević kao općinski načelnik, inicirao promjenu prostornog plana općine Nerežišća kako bi prenamijenio svoju štalu u stambeni prostor te svom šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ovog stana.

Iako je pod istragom USKOK-a Kuščevića je HDZ predložio u saborski Odbor za zakonodavstvo, a tamo bi već i bio izabran da ga nisu izigrali zastupnici stranke Milana Bandića koji se u petak "kasnili" na glasanje, nakon čega su se razišli i ostali iz većine.

Ako je suditi po izjavama predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića, ta stranka neće odustati od izbora Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo. Naime, u petak 20. rujna nakon što Bandićevi "žetončići" nisu pojavili na glasanju Bačić je rekao kako ne može vjerovati da za čovjeka protiv kojeg nije podignuta optužnica oporba u startu želi reći "on je kriv". Bačić je spočitnuo kolegama da svojim izjavama zapravo "grubo" zadiru u neovisnost pravosuđa. "Šaljete poruku pravosuđu ‘on je za nas kriv, pa ga osudite, jer po nama ne može biti ni član radnog tijela'", kazao je predsjednik HDZ-ova Kluba.

Saborski zastupnik Suverenista Hrvoje Zekanović za Direktno je rekao kako mu je zanimljivo to da oni koji HDZ-u nisu dovoljno dobri da budu ministri najčešće završe u Hrvatskom saboru.

"Imenovanje i način imenovanja Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo samo je jedan eklatantan primjer sukoba interesa i dokaz koliko Andrej Plenković i HDZ poštuju Hrvatski sabor koji je najvažniji i trebao bi biti časni hrvatski zakonodavni dom", kaže Zekanović.

Politički tajnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja na pitanje o imenovanju Lovre Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo ironično je rekao kako se radi o izboru "pravog čovjeka na pravo mjesto" i dodao kako HDZ radi po starom partijskom principu "osudi pojavu zaštiti druga".

Grmoja je i u petak žestoko kritizirao HDZ kojeg optužuje da već godinama vrši pritisak na pravosuđe i da svojim postupcima ne samo da šalje užasne poruke javnosti već, referirajući se na presudu Božidaru Kalmeti, i da na jedan način vrši političku i pravosudnu rehabilitaciju nad svojim članovima.

Izvor: mo/Direktno.hr/Foto:faH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.