Real je dobio treći El Clasica u nizu!

11.04.2021. 11:20:00

Real Madrid se probio na prvo mjesto La Lige, i iako to već u nedjelju Atletico može promijeniti jer gostuje kod Betisa, a ima isti broj bodova, Kraljevski klub ovog časa djeluje kao glavni favorit za osvajanje prvenstva! Prvu obranu krune još od 2008. godine...

Premijerni El Clasico odigran na stadionu Alfredo di Stefano bio je odličan, na trenutke i fantastičan, a Luka Modrić je briljirao, iako nije izravno imao prste u golovima pobjednika. Igrači Reala demonstrirali su individualnu i kolektivnu klasu, samopouzdanje i rutinu u prvom dijelu kad su vodili 2:0, ali Barcelona je igrala va banque i držala utakmicu napetom do kraja.

Real nikako nije bio dominantan po posjedu lopte, ali je imao brojna vrsna rješenja. Luka Modrić podijelio je bogat paket sjajnih pasova, a KroosBenzemaViniciusValverde… prijetili su u niz navrata. Obrana Madrižana dugo je bila kompaktna, pravodobna i čvrsta, tek je u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Lionel Messi, pogodivši vratnicu izravno iz kornera, prvi puta ozbiljno zaprijetio domaćinu.

image
 JAVIER SORIANO Afp

Barcelonin niz stao je na devetnaest ligaških utakmica bez poraza, pri čemu imaju šesnaest pobjeda. Momčad Ronalda Koemana ušla je u susret s velikom nadama, odvažno krenula u napad i vrtjela loptu, no iz te kombinatorike ništa nije izlazilo, a kad bi se Real dočepao lopte - gorjelo je. Barca je svladala mnoge njoj submisivne momčadi, međutim, u El Clasicu je još jednom pokazala da joj nedostaje iskustva, ali i prava "devetka“. No, u drugom je poluvremenu mogla zabiti više od jednog gola i doći do boda. Ipak, i dalje stoji jako dobro na tablici i bude li nastavila slagati na leđa ostatak Lige, u borbi je za titulu.

image
Luka Modrić statistika
 SOFASCORE ZA SN Sofascore Za Sn

Grafika: Sofascore.com

Katalonci su od starta bili nabrušeni na suca Gil Manzana koji je uskočio na utakmicu dan prije zbog ozljede Mateua Lahoza jer pamte neke loše trenutke s njim, a vrhunac se dogodio u završnici kad je Mendy rukom povukao Braithwaitea, a arbitar nije svirao kazneni udarac. Nitko Katalonce neće moći uvjeriti da nisu oštećeni.

Prvi put od 1978. godine Real je dobio tri El Clasica zaredom. Zadnja pobjeda Barce i dalje je ostala iz ožujka 2019. godine s Bernabeua kad je zabio Ivan Rakitić za 1:0.

image
 JAVIER SORIANO Afp

Prvi gol Real je zabio u 13. minuti tako što je Messi izgubio loptu u pokušaju iznuđivanja prekršaja, kojeg nije bilo, Jordi Alba zaletio se na Valverdea nadajući se da će mu uzeti loptu, međutim, ispao je iz igre, ostavio nepokriven lijevi bok Barce gdje se ubacio Lucas Vazquez i nisko odigrao u sredinu gdje je Karim Benzema sa šest metara petom zabio Ter Stegenu. Velemajstorski.

U 28. minuti Toni Kroos je iz slobodnog udarca povećao na 2:0. Lopta se na putu odbila od Desta, a Jordi Alba na crti nije uspio spasiti. Kasnije je i Valverde pogodio vratnicu.

Ronald Koeman, koji je u dvoboj ušao u rasporedu 3-4-2-1 s Dembeleom kao prvom špicom, na startu drugog dijela stavio je još jednog napadača Griezmanna umjesto Desta i vratio se igri s četvoricom u obrani. Pritom su Griezmann i Dembele bili krila, a De Jong neočekivani centarfor. Barcelona je sve karte bacila na napad, ostavila Realu još više prostora za kontre, ali u 60. minuti je smanjila.

Jordi Alba je poslao loptu pred vrata s lijeve strane, a nakon što ju je propustio Griezmann natrčao je Mingueza i s desetak metara zabio za 2:1. Mingueza, koji je u drugom dijelu igrao desnog beka, u 71. minuti još jednom je zaprijetio.

image
 JAVIER SORIANO Afp

Međutim, i Real je, kad je vidio da bi mu pobjeda mogla biti ugrožena, ponovno podignuo ritam, pa su Vinicius i Kroos imali jako dobre prilike. Vinicius je pogodio i vratnicu. U finišu je Barca stiskala, pucala, ali nije našla prolaz, Marcelo je iz kontre propustio povećati pobjedu, a u zadnjim sekundama na drugoj strani Moriba je uzdrmao gredu i ostalo je 2:1 za Real.

Nakon pola sata utakmice počeo je prolom oblaka, u nekim fazama susreta lijevalo je kao iz tuša, ali to nimalo nije smanjilo izvrsnu razinu igre. El Clasico je bio dinamičan, odličan, pravi užitak za sve osim za navijače Barcelone.

-----------------------------------------------------

REAL MADRID - BARCELONA 2:1 (Benzema '14, Kroos '28; Mingueza '60)

REAL MADRID: Courtois - Vazquez (od 43. Odriozola), Militao, Nacho, Mendy - Valverde (od 62. Asensio), Kroos (od 72. Kroos), Casemiro, Modrić - Benzema (od 72. Mariano), Vinicius (od 72. Marcelo)

BARCELONA: Ter Stegen - Lenglet, Araujo (od 72. Moriba), Mingueza - Dest (od 46. Griezmann), Busquets (od 65. Roberto), De Jong, J. Alba - Pedri (od 81. Trincao), Messi, Dembele (od 81. Braithwaite)

Izvor: sportske.hr/Foto: JAVIER SORIANO Afp

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.