REKONSTRUKCIJA VLADE PO MODELU 2+1 Odlaze Ćorić, Milošević i Aladrović, a dolaze Filipović, Vasiljević i Piletić?

25.04.2022. 17:50:00

Premijer Andrej Plenković trebao bi ovaj tjedan, vjerojatno do četvrtka, razriješiti pitanje rekonstrukcije Vlade, koja će po svemu sudeći zahvatiti samo tri ministra, ako dotad ne bude nekih većih iznenađenja.

Rekonstrukcija bi, kako navodi Jutarnji list, prema više izvora iz HDZ-a, trebala obuhvatiti samo dvojicu članova Vlade koji su USKOK-ovi osumnjičenici te jednog koji je sam odlučio otići iz Banskih dvora.

Nakon više od mjesec dana od premijerove najave i spekulacija o široj rekonstrukciji Vlade, koja bi osim ministara koji pod teretom optužbi USKOK-a moraju otići zahvatila i neke druge koji nisu ispunili svoje zadaće te bi na taj način predsjednik Vlade na pola mandata ušao s osvježenjima u Banskim dvorima, Plenković se ipak odlučio za jednostavniju verziju pod formulom “dva plus jedan”, što se teško može nazvati pravom rekonstrukcijom.

I nedavni napadi predsjednika Milanovića na Vladu, kažu sugovornici, utjecali su na to da HDZ-ovci zasad zbiju redove i da rekonstrukcija ne bude široka, pa se tako spominje da ostaje i ministar obrane Mario Banožić. Neki sugovornici čak kažu da nije isključeno da će rekonstrukcija biti realizirana u dva kruga, pa bi za nekoliko mjeseci mogla zahvatiti i neke koji su sada spašeni.

Iz Banskih dvora tako bi ovaj tjedan trebali otići potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, ministar rada Josip Aladrović te ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, piše Jutarnji list.

Više izvora iz HDZ-a govori kako je rekonstrukcija praktički definirana pa bi tako Ćorića trebao zamijeniti Davor Filipović, član Nadzornog odbora Ine i bivši HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, a Borisa Miloševića najvjerojatnije Snježana Vasiljević, dok se za Aladrovića zamjena našla u gradonačelniku Novske Marinu Piletiću.

Piletić je novo ime koje se pojavilo u kadrovskoj križaljci premijera, a on, prema izvorima lista, ima najviše šanse da postane ministar.

Riječ je o relativno mladom političaru, rođenom 1983., koji po struci profesora hrvatskog i povijesti ne odgovara profilu budućeg ministra rada, ali još od 2008. obavljao je niz političkih dužnosti na lokalnoj razini, a prošle godine postao je i saborski zastupnik.

U javnosti je postao poznat po razvijanju poduzetničkog inkubatora vezanog uz gaming industriju, pa je tako 50 posto svih tvrtki koje se bave tom djelatnošću danas registrirano upravo u Novskoj. Tamo će se graditi i ogroman kampus gaming industrije vrijedan preko 300 milijuna kuna.

U prosincu 2008. imenovan je zamjenikom gradonačelnika Novske, 2014. izabran je za zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije, a prvi mandat gradonačelnika osvaja 2017., i to u prvom krugu, kada je pobijedio dotadašnjeg gradonačelnika Vladu Klasana. Drugi mandat prošle godine također osvaja u prvom krugu, i to s još većom podrškom.

Član je HDZ-a od 16. godine, u stranačkoj mladeži obavljao je niz funkcija, od gradske do županijske razine, a izabran je i za predsjednika gradskog HDZ-a u Novskoj. U Sabor je ušao u lipnju prošle godine kao zamjena za izabranog župana Ivana Celjaka.

Kandidatkinja koja se spominje kao moguća zamjena za Miloševića već je i na početku mandata Vlade bila u igri za mjesto potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, ali se šef SDSS-a Milorad Pupovac ipak odlučio za Miloševića, koji je imao više političkog iskustva. Snježana Vasiljević izvanredna je profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu, a područja interesa su joj europsko javno pravo, ljudska prava u EU, europsko antidiskriminacijsko pravo, međunarodnopravna zaštita žena i nacionalnih manjina. Magistrirala je na Cambridgeu, vanjska je članica saborskog Odbora za pravosuđe, od 2019. i ad hoc sutkinja Europskog suda za ljudska prava, a od prošle godine i predstojnica fakultetskog Zavoda za javno pravo i javnu upravu, piše Jutarnji list.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.