Rekordne temperature diljem Kanade: 'Izmjerili smo 46,6°C, toplije je tu nego u Dubaiju'

28.06.2021. 11:03:00

Temperaturni rekordi pali su u nedjelju na zapadu Kanade koju je pogodio val vrućine, kao i na pacifičkoj sjeverozapadnoj obali SAD-a, javljaju novinske agencije

Više od 40 novih temperaturnih rekorda zabilježeno je u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji tijekom vikenda, posebno u skijaškom mjestu Whistler.

Lytton, također u Britanskoj Kolumbiji, sada drži apsolutni rekord u Kanadi s 46,6 stupnjeva Celzija, objavila je agencija Environnement Canada.

U.S. Pacific Northwest faces heat wave
Foto: KAREN DUCEY

Ranije zabilježena najviša temperatura u Kanadi bila je 45 stupnjeva 5. srpnja 1937.

Tijekom ovog tjedna očekuje se nastavak visokih temperatura.

Environnement Canada objavila je upozorenje za Britansku Kolumbiju, Albertu i nekoliko dijelova Saskatchewana, Yukona i Sjeverozapadnih teritorija.

- Produljeni, opasan i povijesni val vrućine nastavit će se čitav tjedan - upozorila je agencija.

- Toplije je u dijelovima na zapadu Kanade nego u Dubaiju - rekao je David Phillips, njezin glavni klimatolog.

S druge strane granice, američke meteorološke službe također su objavile upozorenja zbog "opasnog vala vrućine", koji je najjače pogodio države na sjeverozapadu, Washington i Oregon.

Temperature su se u nedjelju popele na svoje najviše razine od 44 stupnja Celzijusa u najvećem gradu u Oregonu, Portlandu,  potaknuvši potražnju za ledom i klima uređajima, dok su mnogi restorani i barovi bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata.

Okrug Multnomah, u koji spada i Portland, otvorio je 11 hitnih 'skloništa za hlađenje', većinu u javnim knjižnicama, gdje su stanovnici bez klima uređaja mogli pobjeći od nesnosne vrućine.

Heatwave hits the Canadian west coast
Foto: JENNIFER GAUTHIER

- Ovo je vrućina opasna po život - istaknula je u priopćenju zdravstvena dužnosnica okruga, Jennifer Vines.

Guvernerka Kate Brown olakšala je covid mjere kazalištima, bazenima i trgovačkim centrima uoči vala vrućine. Bazeni su se pokazali kao popularan izbor za mnoge koji su u nedjelju tražili rashlađivanje, kao i javne fontane.

Savezne države Oregon i Washington inače su tipično umjerene regije gdje su mnogi domovi i prodavaonice dugo mogli biti bez rashladnih uređaja.

Izvor: 24sata/Foto:Jennifer Gauthier

Izvorni autor: HINA, 24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.