REPORTAŽA U dvorištu hrvatskog branitelja etno zbirka i sedam rodinih gnijezda

23.03.2021. 16:58:00


U dvorište Sučićevih doletjela je i prva ovogodišnja roda




U Čigoću, poznatom selu roda u Lonjskom Polju, živi hrvatski branitelj 87-godišnji Zlatko Sučić. On i njegova 84-godišnja supruga Agata imaju bogatu i vrijednu Etno zbirku Agate i Zlatka Sučića, otvorenu za razgledavanje na adresi Čigoć 34. Zbirka broji preko 600 uporabnih predmeta koji su se svakodnevno koristili na seoskom domaćinstvu u 19. i 20 stoljeću. To je najvećim dijelom prava obiteljska zbirka nastala tako što u obitelji Sučić jednostavno nisu bacali stare stvari, nego su ih sačuvali i konzervirali.


Zlatko Sučić pokazuje predmete u svojoj etno zbirci

Ova etno zbirka upisana je na listu kulturne baštine Republike Hrvatske. Svaki je predmet popisan, fotografiran i registriran, te ima svoj broj u katalogu. U nekoliko prostorija, posjetitelji, odrasli i djeca, s velikim zanimanjem razgledavaju razni gospodarski alat, kočiju, kola, kućni inventar, nošnje i namještaj. Nalazi se tu staro oruđe za obradu vinograda i zemlje, oprema za stoku i konje, tikvice s kojima se učilo plivati, alat za obradu drva, kuhinjska pomagala poput posude za proizvodnju maslaca, bačve, sve za obradu lana od polja do gotove nošnje, tkalački stan, posteljina, oprema za kosce, srpovi, staro oružje, pribor za ribolov, stare peći i brave.


Brojni stari uporabni predmeti

Gospodin Zlatko s voljom će posjetiteljima ispričati priču koja se krije iza svakog predmeta.
- Najstariji izložak je topovska kugla iz 1593. godine, kakva se koristila u Sisku još za borbu s Turcima - ističe Zlatko.


Na jednom zidu je i fotografija srpskog generala koji potpisuje kapitulaciju

- I odrasli muškarci suzu puste kad vide ovaj stari alat koji mnoge podsjeća na njihovo djetinjstvo - kaže gospođa Agata. Ona na tkalačkom stanu i danas izrađuje nošnje, stolnjake, ručnike i krpe.
Pogledati njihovu zbirku dolaze ljudi iz svih krajeva svijeta, čak iz daleke Australije, Kine i Japana. Posjetitelji su već ispisali i punih pet knjiga dojmova, svaki na svom jeziku. Turisti su se malo prorijedili zbog novonastale situacije oko korone, ali i dalje ih ima. Na imanju se poštuju sve epidemiološke mjere. Prije pandemije najživlje je bilo za Dan roda, zadnje subote u lipnju, kad je u dvorištu Sučićevih znalo plesati 15 folklornih društava. Dolazile su i u javnosti poznate osobe, za koje su vezane brojne anegdote, tako i jedna uz bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koju priča Zlatko Sučić:
- Prije posjete predsjednika došlo je njegovo osiguranje sve pregledati. Pitali su me imam li kakvo oružje, a ja sam odmah odgovorio: "Imam." "Uh, ne može to tako" - prigovorili su i tražili da im predam oružje, ali tad sam im pokazao ove stare neupotrebljive kubure na zidu, pa su odahnuli.


Brižljivo složeni stari alat

Sučići su uvijek sami primali posjetitelje i vodili ih kroz postav, međutim, zbog godina, sad im je to sve teže. Kako kažu:
- Nemreš imati radno vrijeme. Iz turističke zajednice nas samo nazovu "ajde, očete ih prijeti?" Mi smo gostoljubivi, volimo se družiti, razgovarati s ljudima i voditi ih kroz zbirku. Mi bi htjeli, ali nam to više nije tako lako - tumače.
I sama zbirka treba svakodnevnu "njegu" jer se mora sve te predmete redovito čistiti, premazivati, brisati prašinu, mesti pod, kositi travu... Tu im "uskoči" i obitelj, ali oni ne žive baš u blizini i imaju svoje obveze. Sučići imaju tri kćeri, devet unuka i sedam praunuka. Svi su u obitelji vrijedni, dobri i uspješni, ali zbog drugih poslova ne namjeravaju se baviti etno-zbirkom. Najbolje bi bilo da brigu o njoj preuzme država, ministarstvo ili turistička zajednica, ali konkretnog dogovora oko toga još uvijek nema.
Osim etno zbirke, u svojem dvorištu Sučići imaju čak sedam rodinih gnijezda.
- Gnijezdo na kokošinjcu je najniže rodino gnijezdo u Europi - pokazuje Zlatko. Djeca vole doći i ostaviti pismo za neku rodu da im donese bracu ili seku. Nekad je odjednom znalo doći po dva-tri autobusa djece. Međutim, protok posjetitelja treba pažljivo organizirati jer rode se ne smije previše uznemiravati. Inače će napustiti gnijezdo i odseliti negdje drugdje.


Najniže rodino gnijezdo u Europi smjestilo se na kokošinjcu

Gospodin Zlatko se voli prisjetiti i mladih dana kad se bavio poljoprivredom, u vrijeme dok se još svugdje pješke išlo i sve na ruke radilo. Imali su dosta zemlje, po deset krava, 20-30 svinja i četiri konja, a kasnije su nabavili i dva traktora. Od domaćih životinja, sad su im ostale još samo koke u dvorištu. Sjeća se i vremena kad je selo bilo puno življe i bilo je više ljudi.
- A sad, evo, deset kuća zaredom i sve prazne - žali se Zlatko.


 

Budući da su Zlatko i Agata već u respektabilnim godinama, te i sami trebaju pomoć u kući, u  sklopu projekta  'Zajedno u miru - psihosocijalna podrška i pomoć u kući hrvatskim ratnim veteranima' sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, a čiji je nositelj Udruga hrvatskih branitelj Republike Hrvatske, posjećuje ih gerontodomaćica.
A jučer je u njihovo dvorište doletjela i prva ovogodišnja roda, kao što su stari uvijek znali točno reći da rode dolaze oko blagdana svetog Josipa.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge hrvatskih branitelja RH / Portal Dnevnih Novosti.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: A.K./Foto: A.K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.