REZULTATI RUSKE ISTRAGE ‘Znamo kako su izveli napad na mostu. Bombe su skrivali na paletama s folijom, bile su i u EU‘

12.10.2022. 09:18:00

Osam osoba uhićeno je zbog napada na Krimski most protekloga vikenda, javljaju ruski mediji

Osam osoba uhićeno je zbog napada na Krimski most protekloga vikenda, a ruske sigurnosne službe imenovale su visokog dužnosnika iz Ukrajine kao organizatora napada, javlja ruska državna agencija Tass.

- Federalna služba sigurnosti (FSB), zajedno s Istražnim odborom, utvrdila je da je organizator terorističkog napada na Krimski most Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva obrane, njezin šef Kirilo Budanov, djelatnici i agenti. Vezano za kriminalističku istragu priveli smo petero državljana Rusije te troje državljana Ukrajine i Armenije koji su sudjelovali u pripremanju zločina, navodi se u priopćenju FSB-a.

FSB tvrdi da je eksploziv zbog kojega se srušio dio mosta poslan iz Odese kroz Bugarsku, Gruziju i Armeniju.

Tass izvještava da je teret u kojemu su bili eksplozivi poslan neregistriranoj tvrtki na Krimu.

- Eksplozivna naprava je bila kamuflirana u rolama s građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine 22.770 kilograma, stoji u priopćenju FSB-a.

Režimski medij RIA Novosti piše kako je teret početkom kolovoza poslan iz luke Odesa u bugarski grad Ruse i to prema ugovoru između kijevske tvrtke Translogistic UA LLC i bugarske Baltex Capital SA.

Teret je iz Bugarske otpremljen prema gruzijskoj luci Poti, a zatim prema Armeniji. RIA izvještava kako su u transportu sudjelovali državljani Ukrajine Curkalo Mihail VladimirovičKovač Denis Olegovič Solomko Roman Ivanovič, državljanin Gruzije Inosaridze Sandro, broker kodnog imena ‘Levan‘ te armenski državljanin Artur Terchanyan.

Od 29. rujna do 3. listopada na terminalu Transalliance u Erevanu obavljeno je carinjenje tereta prema pravilima EAEU i izmjena dokumenata. U tom je trenutku, piše RIA, pošiljatelj LLC "GU AR GROUP" (Armenija, Alaverdi), a primatelj LLC "Leader" (Moskva).

Na kamionu DAF registriranom u Gruziji, teret je prešao rusko-gruzijsku granicu 4. listopada na kontrolnoj točki Gornji Lars, a dva dana kasnije isporučen je i istovaren u veleprodajnoj bazi u armenskom Armaviru.

Dana 7. listopada uz pomoć Solomka, državljanina Ukrajine Vladimira Vasiljeviča Zloba i još petorice ruskih državljana ponovno su promijenjeni dokumenti za teret. Kao pošiljatelj je navedena tvrtka TEK-34 LLC iz Uljanovska, a kao primatelj nepostojeća tvrtka na Krimu.

- Istog dana palete su utovarene u kamion ruskog državljanina Jusubova Mahira, rođenog 1971. godine, koji je krenuo prema Simferopolju, a 8. listopada 2022. u 6.03 sati došlo je do eksplozije prilikom prelaska Krimskog mosta, rečeno je iz FSB.

Kretanje tereta duž cijele rute kontrolirao je zaposlenik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, koji se sudionicima u shemi predstavio kao "Ivan Ivanovič". Za koordinaciju akcija koristio je virtualni anonimni broj, kao i telefon registriran na stanovnika Kremenčuga, Sergeja Andrejčenka.

Rano ujutro 8. listopada kamion je eksplodirao na Krimskom mostu, nakon čega se zapalilo sedam spremnika s gorivom vlaka koji je prolazio. Djelomično su se urušila dva kolska raspona, no nosači luka mosta nisu oštećeni. Četvero ljudi je poginulo, podsjećaju RIA Novosti.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Matko Breber

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.