RIJEKA – Zaredali vandalski napadi na crkve: Razbijena stakla, ukradeni i razbijeni kipovi, išarana Gospa…

23.04.2020. 13:37:00

Više sakralnih objekata u gradu Rijeci doživjelo je posljednjih mjeseci, pa i početkom ovoga tjedna, vandalske napade. Posljednji su se dogodili na dvije crkve ili u njihovoj okolici – na crkvi sv. Nikole Tavelića i u dvorištu crkve Marije Pomoćnice. O svemu je obaviještena policija, i kriminalističko istraživanje te potraga za počiniteljima su u tijeku, piše riječki Novi list

U noći od 19. na 20. travnja vandali su na sjevernoj strani crkve sv. Nikole Tavelića grafitom išarali veliku staklenu površinu. Sljedeće noći su to isto staklo razbili, a počinjenu materijalnu štetu policija je procijenila na oko 15 tisuća kuna.

Ophodnja oko crkve

– Kad smo u ponedjeljak ujutro u šest sati došli u crkvu, na sjevernom ostakljenom zidu crkve, uz zaobilaznicu, vidjeli smo naslikano tzv. masonsko oko, srebrnim sprejem na površini oko tri četvorna metra. Policija je napravila uviđaj, a mi smo taj grafit posebnom tekućinom obrisali. Sljedećeg jutra, 21. travnja, jedno od stakala te velike površine našli smo razbijeno, a policija je zaključila da je razbijeno pločom koja je uzeta s krova crkve. Ta se ploča razbila dok su njome udarali, pa se onda još s manjim dijelom te ploče udaralo u staklo tako da ono pukne. To je kaljeno staklo, tako da se rasprsnula staklena površina veličine 1,5 četvornih metara. Policija i forenzičar nadaju se da će po toj ploči kojom je staklo razbijeno pronaći počinitelja. Iduće noći policija je osigurala svoju ophodnju oko crkve, iako smo se i mi organizirali tako da je cijelu noć u crkvi dežuralo nekoliko župljana, mladići i mlađi muževi. Naravno i župljani su uznemireni, osjećaju se povrijeđeno, naročito stariji ljudi. Sada zbog pandemije ne mogu dolaziti u crkvu, a k tome netko želi oskvrnuti njihovo sveto mjesto, objasnio nam je fra Tomislav Šanko, župnik u župi sv. Nikole Tavelića.

Franjevci na Krnjevu uspjeli su organizirati zamjenu razbijene staklene površine, no nelagoda je ostala i među vjernicima kojima je crkva sv. Nikole Tavelića župna crkva. Treba podsjetiti da je ta crkva i svojevrsni spomenik kulture – izgrađena je 1978. godine i prva je sakralna građevina koja je u Rijeci sagrađena nakon Drugog svjetskog rata. Projektirao ju je Riječanin Boris Magaš i odavno je ušla i u stručnu literaturu.

Ukraden i razbijen kip

Na početku ovog tjedna, iste noći kada je počinjen prvi vandalizam na crkvi sv. Nikole Tavelića, u dvorištu salezijanske crkve Marije Pomoćnice na Banderovu, na dva mjesta razbijen je kip Gospe Lurdske. I o tome je obaviještena policija, doznajemo od župnika don Tunja Blaževića. Još prije, uoči Uskrsa je iz dvorišta crkve Marije Pomoćnice ukraden kip sv. Bernardice koji je kasnije, razbijen, pronađen u blizini Tehničkog fakulteta, a iste noći su vandali razbacali cvijeće na balkonu pred tom crkvom.

Ankica Kolić, glasnogovornica PU primorsko-goranske potvrdila je da je policija zaprimila prijave o svim tim događajima, da je očevid učinjen te da se za počiniteljima intenzivno traga, odnosno da je kriminalističko istraživanje još u tijeku.

Prije oko mjesec dana, na pročelju crkve Srca Isusova na Zametu, na kojem se nalaze dvije niše, razbijeno je staklo na niši u kojoj je postavljen kip Srca Isusova, dok se na drugoj, u kojoj je kipić Srca Marijina, pokušalo razbiti staklo, ali se nije uspjelo. Doznaje se također da je na ulazu u crkvu sv. Nikole biskupa na Krnjevu bojom nedavno išaran Gospin kip.

Podsjetimo, prije pola godine su u Trsatskom svetištu s postaja križnoga puta na Fortici ukradene tri brončane skulpture, a počinitelji, kako doznaje Novi list od gvardijana fra Bernarda Barbarića, još nisu pronađeni.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.