Rizvanuša se prisjeća "Velebitskih junaka": Obilježen Dan sjećanja na heroje

19.05.2023. 17:12:00

Počast poginulim specijalcima odana kod spomen-obilježja "Velebitskim junacima" u Rizvanuši

Danas su članovi obitelji poginulih specijalaca "Velebitskih junaka", suborci iz udruga specijalne policije te brojna izaslanstva odali počast poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije kod spomen-obilježja "Velebitskim junacima" u Rizvanuši kraj Gospića. Vijenci su položeni, a svijeće su zapaljene u znak sjećanja, piše Nacionalno.hr.

Na komemoraciji su se okupili članovi obitelji poginulih specijalaca, suborci iz udruga specijalne policije, te predstavnici državnih institucija, uključujući izaslanicu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborsku zastupnicu Anitu Pocrnić Radošević, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, generala Mladena Markača, ravnatelja Uprave za pravne i stambene poslove Željka Motiku, savjetnika ministra unutarnjih poslova dr. Josipa Mihaljevića i mnoge druge.

Na komemoraciji se prisjetilo važne uloge Specijalne policije u Domovinskom ratu i potrebe za obranom Republike Hrvatske u krvavom ratu. Specijalna policija hrabro je izvršavala zadatke postavljene pred njih, od Mure i Drave do Dunava i Save, preko vrhova Velebita sve do Jadranskog mora.

U ljeto 1992. godine Specijalna policija započela je zauzimanje bitnih vojno-strateških položaja na Velebitu, stvarajući baze i osiguravajući liniju obrane južnog Velebita. Akcije Poskok 1 i Poskok 2 uključivale su liniju obrane na potezu Rizvanuša-Visočica-Struge-Ivine vodice-Vlaški grad-Dušice-Libinje-Bukva, kojom se blokirao prolaz neprijatelju prema Zadru i Karlobagu te spriječila velikosrpska ideja o granicama Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Također, stvaranjem čvrste obrambene crte omogućena je priprema vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep i Oluja.

Na tom putu živote su izgubila 26 hrabra pripadnika Specijalne jedinice policije:

ZVONKO PAVELIĆ

MARINO JAKOMINIĆ

DRAGAN ŽUNIĆ

IVICA DRMIĆ

ZLATKO ORKIĆ

EMIL BANEKOVIĆ

MIROSLAV FABEČIĆ

DRAGAN MANDIĆ

IVAN VUKOVIĆ

HRVOJE ČOVO

BERNARD BENČEK

IVICA ANTOČIĆ

BRUNO BOLANČA

MILAN MAJETIĆ

ZDRAVKO ŠEBALJ

DARKO TURKALJ

ANTUN ZAROŽINSKI

DALIBOR DADIĆ

JELENKO BRNIĆ BOĆE

PREDRAG ŠUMERA

IVO KRIŽANAC

ANTE BALJAK

TRPIMIR BAKARIĆ

SAŠA RAKIJAŠ

VIKTOR LIZATOVIĆ

JOZO ILIJIĆ

Riječi molitve za poginule specijalce izgovorio je policijski kapelan, svećenik Josip Šimatović, koji služi u Policijskoj kapelaniji Sveti hrvatski mučenici.

„VI S VELEBITA STANITE U PRVI RED ZA RAJ, JER PAKAO STE VEĆ PROŠLI“

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno

Izvorni autor: PDN/Nacionalno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.