RODITELJI NAPOKON MOGU ODAHNUTI: Božinović potezom pera omogućio veliku promjenu, ovo nije napravljeno godinama

03.06.2022. 18:57:00

IZMJENA ZAKONA

Vlada RH je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana gdje se uređuje postupak izdavanja putnih isprava djeci.

Ministar Davor Božinović je rekao da se izmjenama omogućuje da bilo koji od roditelja kao zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti izrađenu putovnicu za dijete.

Prema izloženom novom prijedlogu omogućilo bi se da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti izrađenu putovnicu svog djeteta, a ne kao do sada, da zahtjev za izdavanjem putovnice za dijete moraju podnositi osobno oba roditelja ili, iznimno, da jedan roditelj podnosi zahtjev, a drugi preuzima izrađenu putovnicu.

“Navedeno je u skladu s Obiteljskim zakonom, i predstavlja žurno ostvarivanje temeljnih djetetovih prava, budući da u praksi postoji konflikt ostvarivanja prava ishođenja putovnice djetetu kada jedan od roditelja iz različitih razloga nije htio ili nije mogao sudjelovati u postupku ishođenja zahtjeva. Pojednostavljenje je u interesu ostvarivanja prava djeteta”, rekao je Božinović, istaknuvši kako sukladno prijedlogu zakonske izmjene zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete neće moći podnijeti roditelj koji je na temelju sudske odluke lišen roditeljske skrbi, kojem je ograničeno pravo na ostvarivanje roditeljske skrbi ili je lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave.

Takve će zahtjeve rješenjem odbaciti ministarstvo nadležno za unutarnje ili ministarstvo nadležno za vanjske poslove, a u slučaju da se navedeni uvjeti utvrde naknadno, putna isprava će se poništiti.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:: Ministarstvo unutarnjih poslova

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.