Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!

Proljetnog jutra u 05,58 sati Rudolf Perišin poletio je s aerodroma Pleso. Je li slutio da se više neće vratiti. Nakon svega što je prošao, od preleta sa svojim MIG-om 21, te uključenje u obranu zračnog prostora Hrvatske. I kad se mislilo, odnosno trebalo je odraditi završene operacije u VRO „Bljesak“, nažalost Rudi je obavio svoj posljednji let. Kako se kaže, kad se najmanje nadaš, dogodilo se loše za Rudija, njegovu obitelj, za pripadnike HRZ-a i cjelokupne Oružane snage Republike Hrvatske.

 Sudjelovanje u Domovinskom ratu završio je 02. svibnja 1995. godine, kada je tijekom operacije “Bljesak” oboren njegov borbeni zrakoplov u blizini Stare Gradiške. Iako je njegov avion sletio na oslobođeni teritorij Hrvatske, Perešin je uslijed katapultiranja prizemljen na neprijateljskom teritoriju. Ni do danas se ne zna točno kako je umro, no na pregovorima u Ženevi 1997. godine dogovorena je razmjena tijela majora Lakića i srpskih zarobljenika za tijelo Rudolfa Perešina. Posmrtni ostaci tako su vraćeni obitelji 04. kolovoza 1997. godine ,  a Rudolf Perešin pokopao je 15. rujna 1997. godine na Mirogojskom groblju.

Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zrakoplovne baze Pleso, a sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ-a i PZO-a. Za svoje ratne zasluge odlikovan je:

 

Kako je sve započelo, od dječaka, školovanja, do važnih odluka u životu ……

Na dan 25. ožujka1958 . godine u Jakšincu (općina Gornja Stubica) rođen je  Rudolf Perešin , junak Domovinskog rata i jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Kao dječak, u završnim razredima osnovne škole odlučio se za pilotski poziv ,  stoga je upisao zrakoplovnu gimnaziju koju je završio u Mostaru. Nakon toga, 1977. godine upisuje Zrakoplovnu vojnu akademiju, koja  završava 1981.  godinu s natprosječnim rezultatima, što je kod njega odavalo da se radi io nadprosječnom pilotu. Upravo zbog toga što je bio među najboljim pilotima, iste je godine ušao među 19 pilota koji su se obučavali za  upravljanje MiG-om 21 , a kasnije se specijalizirao kao  pilot-izviđač te je u Bihaću usavršavao pilotsko zvanje sve do 1991. godine. Krajem 80. tih, točnije 1989. godine shvatio je da dolazi do raspada Jugoslavije i da se sprema oružani sukob na području bivše Jugoslavije. Prvo je započeo i rat u Sloveniji, u kojem je Rudolf Perešin sudjelovao u akcijama izviđanja i snimanja terena. Taj avion je ostao u Austriji i nije korišten u Domovinskom ratu, a o Rudiju imamo što pisati.

Kao pilot tzv. JNA 1990.  godine  odbio  je  sudjelovati  u političkoj organizaciji SKJ – pokret za Jugoslaviju te se odlučio za bijeg iz JNA i pristupanje obrani domovine Hrvatske. Iako je bio pod stalnim nadzorom i pratnjom, pomno je isplanirao bijeg MiG-om, i to u trenucima kada je trebalo nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Rudolf je bio pod prismotrom tajnih službi, kao da su znali da žele i hoće pobjeći iz tzv. JNA. Došla je i definitivna potvrda iz Zagreba o preletu. Šifra je bila kodnog naziva: „Rudi, dođi na vjenčanje u Austriju. Uzmi kameru i aparat. Tijekom prve godine nakon dulje pauze nametnute administrativnim zabranama letenja za sve Hrvate na aerodromu, Perešin je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Planiranom trasom preko Zagreba i Ljubljane sve do Kopra i natrag preko Ljubljane, spustio se u razinu tla. Tako je tog dana 25. listopada 1991. godine poletio s aerodroma Željava uletio u zračni prostor Austrije oko Bleiburga, a svoj MiG - 21 prizemljio je u zračnoj luci pokraj Klagenfurta. Fotografiju pokraj borbenog zrakoplova, koju su objavili skoro svi svjetski mediji,Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate! ”, što je označio moralni i politički udarac za JNA, dok je Hrvatima donio nevjerojatnu moralnu snagu u kritičnim trenucima Domovinskog rata. Uspjevši u svom naumu bijega, Perešin se vratio u Hrvatsku te nastavio borbu za samostalnu Hrvatsku, sudjelujući u mnogim borbenim zadacima HV-a, obrani Zagreba te zračnog prostora Hrvatske. Po povratku u Zagreb izjavio je. "Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikada se neće čuti." 

Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je Rudolf Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Tijekom svibnja i lipnja 2019. godine avion je bio izložen ispred Ministarstva obrane gdje su ga razgledali brojni građani i turisti, dječji vrtići, osnovne te srednje škole. Zrakoplovni heroj Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Dana 24. lipnja 2004.g. u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park „Rudolf Perešin“ u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.
U čast Rudolfa Perešina svake godine održavaju se „Susreti za Rudija“, manifestacija koja je davno prerasla lokalni karakter i postala značajan društveni i kulturni događaj cijele sjeverozapadne Hrvatske, kao i najveća i najposjećenija ljetna manifestacija u cijeloj Hrvatskoj.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.