RUSI DALI NOVI PRIJEDLOG KAKO BI UKRAJINA TREBALA IZGLEDATI: “Nećemo se povući, to bi prestala biti Rusija”

16.03.2022. 15:03:00

Kremlj je poručio da se ideja o stvaranju demilitarizirane Ukrajine koja bi bila poput Austrije može smatrati kompromisom za okončanje rata, objavila je ruska državna novinska agencija RIA.

‘Ovo je opcija o kojoj se sada raspravlja i koja se može smatrati kompromisom’, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, pobuđujući nadu u završetak najvećeg rata u Europi od Drugog svjetskog rata.

Glavni pregovarač Rusije u pregovorima s Ukrajinom Vladimir Medinski rekao je da će austrijski i švedski model značiti da će Ukrajina moći zadržati svoju vojsku, ali joj neće biti dopušteno ‘ugostiti strane baze ili trupe’. Prethodno je rekao novinskoj agenciji Interfax da su pregovori s Ukrajinom teški i spori, ali Rusija ‘iskreno’ želi mir što je prije moguće.

‘Želimo da ovo bude sporazum za generacije, kako bi i naša djeca živjela u svijetu čiji se temelji postavljaju ovim ugovornim procesom’, rekao je Medinski

Ova informacija dolazi nakon što je viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao da su razgovori s Rusijom vrlo teški, ali definitivno postoji prostor za kompromis.

Lavrov: “Definirat ćemo svjetski poredak”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je trenutni sukob važan trenutak koji će ‘definirati svjetski poredak’.

Komentirao je i tekuće mirovne pregovore s Ukrajinom, rekavši da nisu laki, ali da postoji nada za kompromis.

Pritom je kazao da su neke formulacije za sporazume s Ukrajinom blizu dogovora i da se ozbiljno razmatra o neutralnom statusu Kijeva.

Međutim, rekao je da postoje i druga važna pitanja, uključujući slobodu govora i korištenje ruskog jezika u Ukrajini, prenosi Retuers.

Dodao je kako Sjedinjene Države imaju odlučujuću ulogu u definiranju stajališta ukrajinskih vlasti, ali da ne vide ‘interes SAD-a za brzo rješavanje ovog sukoba’.

“Istinski povijesni trenutak”

Sergej Nariškin, šef ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) rekao je na skupu u Moskvi da će se o sudbini zemlje odlučiti u narednim danima i kako Rusija sada doživljava ‘istinski povijesni trenutak’.

‘Odlučuje se o sudbini Rusije, njenom budućem mjestu u svijetu, rekao je Nariškin i poručio da je ‘suverenitet jamstvo dobrobiti i dostojanstva naših građana i budućnost naše djece’.

‘U takvim stvarima se Rusija nikada nije povukla i neće se povući, jer će inače prestati biti Rusija’, kazao je.

NATO: NE ČLANSTVU UKRAJINE

Britanski premijer Boris Johnson potvrdio je u srijedu izjavu Volodimira Zelenskog, da nema izgleda da se Ukrajina uskoro pridruži NATO-u.

‘Razgovarao sam s Volodimirom, opet, jučer. I znate, naravno, razumijem što govori o NATO-u i stvarnosti ukrajinskog položaja.

I svi su uvijek govorili, i to smo Putinu jasno dali do znanja, da nema šanse da će se Ukrajina uskoro pridružiti NATO-u.

Ali odluka o budućnosti Ukrajine mora biti na ukrajinskom narodu i na Volodimiru Zelenskom kao njihovom izabranom vođi, a mi ćemo ga podržati’, kazao je Johnson.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/ Foto: FaH

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.