Rusi izgubili više od 90 najboljih haubica. Mnoge su ostavili u bijegu i sad Ukrajinci napreduju s njima

22.11.2022. 09:32:00

Kada je veljači krenula u napad na Ukrajinu Rusija je imala oko 850 ovih samohodnih haubica teških 42 tone. U devet mjeseci izgubili čak 91 haubicu 2S19s, ali možda i više, no neovisni analitičari za ovu brojku imaju konkretne dokaze

Dobar dio haubica ostao je dobro očuvan i sad udara po ruskim vojnicima, piše Forbes.

Najmanje 34 haubice 2S19s koje su pale u ukrajinske ruke potpuno ispravne.

"To je dovoljno za opremanje cijele topničke brigade', navodi Forbes.

2S19 Msta-S

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Haubicu pokreće dizelski motor snage 840 konjskih snaga, a topovi od 152 milimetra imaju domet do 36 km. Taj prilično dugi domet, trebao je haubice držati podalje od prve crte i stoga doista začuđuje kako ih je toliko palo u ukrajinske ruke.

Analitičar Forbesa smatra da to što Rusi gube toliko ispravnih haubica 2S19s svjedoči o dvjema stvarima: ubrzanom ukrajinskom napredovanju i sve većoj izgubljensti ruskog vojnog vodstva.

Društvene mreže preplavljene su snimama zarobljene vojne opreme, a među njima i haubica. Na jednoj od posljednjih vidi se kako 2S19 leži zaglavljena u jarku uz cestu negdje u Luhanskoj oblasti u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski vojnik slavi na njezinoj kupoli dok pored njega prolazi ukrajinski vojni transporter M-113. 

Haubice 2S19s doživjele su istu sudbinu kao stotine tenkova, borbenih vozila i drugih haubica koje su razbijene ruske pukovnije ostavile za sobom nakon dosadašnjih ukrajinskih ofenziva. Jedna ukrajinska bojna zaplijenila je tako 10 modernih tenkova T-80 i pet samohodnih haubica 2S5 Giacint kalibra 152 mm samo u nekoliko dana kad su osvojili grad Izjum. Prema podacima neovisnih analitičara, u šest mjeseci borbi do 1. rujna, Rusi su izgubili 61 haubicu 2S19. Dva mjeseca kasnije, otpisi haubica porasli su za još trećinu. Očito je da ruske baterije odbacuju sve više i više svojih velikih topova dok se povlače.

Za ukrajinsku vojsku to je sjajan artiljerijski dobitak. Prije ruske invazije u veljači, Ukrajinci su imali samo 35 komada 2S19s, a umjesto toga su većinu svojih baterija opremili starijim 2S1 i 2S3. Nedavni ukrajinski gubici uključuju najmanje tri 2S19, ali 34 velika topa koja su zarobili od Rusa više nego nadoknađuju te gubitke. Ukrajinska vojska uspjela je praktički u svojim protuofenzivama gotovo udvostručiti vlastiti inventar moćnih haubica 2S19s Msta, koja je dobila ime po ruskoj rijeci Msti.

Izvor: tportal.hr/Foto: Alamy

Izvorni autor: V. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.