RUSI IZVELI NAJVEĆI UDAR OVE GODINE! Eksplozije odjekuju Ukrajinom, Rusija okreće oštricu prema još jednoj zemlji: ‘Monstruozna sramota, šef vlade lupeta gluposti’

14.01.2023. 15:43:00

LOŠE VIJESTI

U velikom ruskom raketnom napadu na Kijev u subotu ujutro, pogođena je ključna infrastruktura u Kijevu, a napadnuti su i Harkiv i Zaporižja, priopćili su dužnosnici, prenosi Dnevno.hr.

Osim toga, glasne eksplozije su odjekivale i u okupiranom Melitopolju, kako javlja Kyiv Inependent, dok su ruske snage jutros oko 7 sati raketirale Harkiv, kako je objavio Oleh Siniehubov, šef vojne uprave Harkivske oblasti.

Ukrajinci još uvijek brane Soledar, a nastavljaju se borbe i u Donjecku. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako se “nastavljaju bitke za Bahmut i Soledar.

Prvi veliki napad na Kijev ove godine

“Jutarnji napad na Harkiv. Preliminarna izvješća pokazuju da su četiri projektila S-300 pogodila susjedstvo Industrialnija. Rusi su gađali infrastrukturne objekte. Tek trebamo potvrditi informacije o žrtvama i razaranju”, objavio je Ihor Terehov, gradonačelnik Harkiva.

Prije nego što je označena zračna uzbuna, u Kijevu je jutros odjeknulo više eksplozija, a vlasti su pozvale stanovnike da odu u skloništa.

“Raketni napad na objekte ključne infrastrukture. Detalji se provjeravaju”, objavio je zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Kirilo Timošenko. Kijevska vojna uprava nije objavila o kojoj se infrastrukturu radi.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je stanovnike da odu u skloništa te kazao da su ostaci projektila pali na nenaseljeno područje na zapadu Kijeva, a riječ je o prvom velikom napadu na ukrajinsku prijestolnicu od Nove godine.

Upozorenje na snažan napad

Guverner ukrajinske Čerkaske oblasti upozorio je da bi Rusija tijekom dana mogla izvesti snažan raketni napad te je također pozvao stanovništvo da se skloni na sigurno.

Vitalij Kim je upozorio, nakon zračnih napada na Kijev i Harkiv, da je 17 ruskih bombardera Tupoljev poletjelo iz zračnih baza.

U glavnom gradu Ukrajine zabilježeno je nekoliko eksplozija, ali alarm za zračnu opasnost se nije oglasio, objavili su ukrajinski mediji, a stanovnici Kijeva prijavili su najmanje četiri eksplozije u glavnom gradu Ukrajine. Nakon eksplozija oglasio se alarm za zračnu opasnost. Guverner ukrajinske regije Kijev Oleksij Kuleba rekao je da je kao rezultat jutrošnjeg napada oštećeno 18 privatnih kuća.

“Neprijatelj napada glavni grad i regiju. Ostanite u skloništima i na sigurnim mjestima. U jutarnjem napadu oštećeno je 18 privatnih kuća. Oštećeni su krovovi i prozori. Hitne službe su na licu mjesta. Nije bilo stradalih. Požar je lokaliziran na objektu kritične infrastrukture”, objavio je Kuleba na Telegramu.

Rasporedili i brodove u Crnom moru

Međutim, da je Rusija za danas pripremila velik napad kazuje i objava ukrajinske mornarice da je Rusija danas u Crno more rasporedila brod naoružan krstarećim raketama Kalibr, prvi put od početka siječnja, objavila je ukrajinska mornarica.

“U Crnom moru je sedam neprijateljskih brodova na borbenoj dužnosti, uključujući i nosač krstarećih raketa Kalibr, s ukupnim kapacitetom od osam projektila”, objavila je mornarica.

Kasnije je Operativno zapovjedništvo Jug objavilo da su Rusi rasporedili dodatni brod i jednu podmornicu te da sada mogu ispaliti ukupno 20 projektila Kalibr.

Britanska pomoć

Britanski premijer Rishi Sunak pristao je odmah Ukrajini poslati četiri tenka Challenge 2, dok će dodatnih osam stići naknadno, izvještava The Sun te navodi da će Sunak o pošiljci danas obavijestiti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ako se ove najave ispune, Ujedinjeno Kraljevstvo će postati prva zapadna sila koja će Ukrajini poslati borbene tenkove. To je značajan iskorak, pogotovo zbog straha da bi to Rusi mogli smatrati eskalacijom rata.

Medvedev o Japancima: ‘Sluge ne mogu biti hrabre’

Niti diplomacija ne pokazuje pomirljive tonove, pa je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio danas japanskog premijera Fumija Kishidu za podložnost Sjedinjenim Državama i sugerirao da bi trebao izvršiti ritualno samoubojstvo.

Naime, japanski je premijer posjetio Washington kako bi ojačao savezništva Japana i SAD-a nasuprot sve većim izazovima iz Kine, a upozorio je i da Rusija ne smije koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

“Snažno se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima mijenjanja statusa quo silom ili prisilom, bilo gdje u svijetu”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

“Ovo je toliko monstruozna sramota da paranoju oko nuklearnih planova naše države neću ni komentirati. Razmislite o tome. Šef japanske vlade u ponižavajućem, lojalnom zanosu lupeta gluposti o Rusiji. Izdao je sjećanje na stotine tisuća Japanaca koji su stradali u nuklearnom napadu na Hirošimu i Nagasaki”, napisao je Medvedev na Telegramu.

Rekao je i da je Kishida Amerikancima “samo sluga” te da “sluge ne mogu biti hrabre. Ostaje nam samo žaliti Japance. Uostalom, takva se sramota može oprati samo počinjenjem seppukua odmah na idućoj sjednici njihove vlade. Iako, koncept časti u ovoj generaciji japanskih vazala nije uobičajen”, napisao je Medvedev.

Inače, seppuku je ritualno samoubojstvo pripadnika japanskoga ratničkoga sloja i velikaša, kod nas poznatiji pod nazivom harakiri.

UN: ‘Nema znakova kraja borbi, nema prostora za dijalog’

Niti Ujedinjeni Narodi nisu preoptimistični po pitanju rata u Ukrajini, pa je najviša dužnosnica UN-a za politička pitanja rekla Vijeću sigurnosti da “nema znakova kraja borbi u Ukrajini i da je logika koja prevladava vojna, s vrlo malo, ako uopće ima, prostora za dijalog”.

Tijekom sastanka Vijeća sigurnosti u petak, zamjenica glavnog tajnika Rosemary DiCarlo rekla je da je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava potvrdio 18.096 civilnih žrtava ruske invazije, ali stvarne brojke su vjerojatno znatno veće.

Američka veleposlanica pri UN-u, Linda Thomas-Greenfield, rekla je da je Iran od kolovoza prebacio stotine bespilotnih letjelica u Rusiju, kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, dok je Sjeverna Koreja isporučila pješačke rakete i projektile Wagnerovim plaćenicima. Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja rekao je da je cilj njegove zemlje “osigurati da nikakva prijetnja Rusiji neće dolaziti s teritorija Ukrajine i da će prestati diskriminacija ruskog govornog stanovništva”.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Foto:Ilustracija/businessday.ng

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/L.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.