Rusi mijenjaju taktiku u ratu: Povlače jedinice s bojišnice, a strahuje se od mobilizacije

30.11.2022. 09:27:00

REORGANIZACIJA

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je da se ruska vojska prestala organizirati u bataljunske taktičke grupe (BTG) posljednja tri mjeseca

Rat u Ukrajini, u kojem se koriste dronovi i GPS sustavom navođeni precizni projektili, otvorio je vrata novog geopolitičkog razdoblja u kojem zemlje sve više novca troše na digitalno opremanje vojske. No, Rusi i dalje koriste zastarjelu opremu, piše 24sata.

- Ruske se snage nastavljaju boriti sa zastarjelom opremom i nedostatkom vojnika dok izjave dužnosnika sugeriraju da bi moglo doći do drugog vala mobilizacije - objavio je Institut za rat. 

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je da se ruska vojska prestala organizirati u bataljunske taktičke grupe (BTG) posljednja tri mjeseca.

Naime, radi se o manjim jedinicama, primjerice oklopne, izviđačke ili artiljerijske. Dodaju da iz više razloga ta taktika ne prolazi u Ukrajini.

Rusi zbog toga preostale resurse, materijalne i ljudske, reorganizirali u ad hoc strukture niskog morala i discipline.

 Rusija će vrlo vjerojatno preselila tisuće ukrajinskih zarobljenika iz okupiranih područja u Rusiju, posebno nakon povlačenja iz Hersona, navode u izvješću. No, sve najviše zabrinjava i potencijalna nova mobilizacija iz Moskve.

Izvor: 24sata/Foto:screenshot/understandingwar.org/ISW

Izvorni autor: Matea Zanić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.