RUSI SE PROBILI U AZOVSTAL: “Ako na svijetu postoji pakao, to je Azovstal, ovo je srce rata”

05.05.2022. 11:19:00

Po prvi put ruske su se snage uspjele probiti duboko u čeličanu Azovstal u Mariupolju i vjerojatno će djelovati unutar čeličane, procijenio je Institut za proučavanje rata (ISW). Zadnjih nekoliko dana vode se teške borbe u čeličani u kojoj se nalaze posljednji ukrajinski borci, zajedno sa stotinama civila.

Američki think tank također je ustvrdio da su ukrajinske snage uspjele zaustaviti rusko napredovanje u istočnoj Ukrajini.

U zapadnoj Ukrajini osujećeni su ruski pokušaji da poremeti isporuku pomoći Ukrajini iz zapadnih zemalja i uspori novu pošiljku oružja, tvrdi ISW.

Intenzivni napadi nastavljeni su na opkoljenu čeličanu Azovstal u Mariupolju tijekom noći na četvrtak, rekao je dužnosnik.

“Od sada, ako na svijetu postoji pakao, to je u Azovstalu”, rekao je u četvrtak ujutro Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, prenosi CNN.

“Granatiranje i napadi su neprestani, čak i noću uz prilagodbu vatre iz dronova”, rekao je. Andriuščenko je dodao da su se stambena područja u blizini tvornice “morala hitno evakuirati sama bez upozorenja”.

“Posljednjih 11 četvornih kilometara slobode u Mariupolju pretvoreno je u pakao”, rekao je. Borci unutar tvornice rekli su u srijedu da su ruske snage probile njen perimetar.

Čeličana Azovstal postala je “prioritet broj jedan” za ukrajinsko političko i vojno vodstvo, rekao je savjetnik ministra obrane zemlje za BBC.

Jurij Sak je za Radio 4 Today izjavio da su napori usmjereni na obranu ogromnog industrijskog kompleksa i upravljanje daljnjim evakuacijama. Azovstal je posljednje uporište ukrajinskog otpora u strateški važnom lučkom gradu Mariupolju – za koji je Sak primijetio da je postao “srce” rata.

Priznao je da je situacija u tvornici bila “izuzetno teška” za njegove trupe. Ruski vojnici su sada pokrenuli kopnenu ofenzivu, rekao je, a prethodno su se usredotočili na zračno bombardiranje i raketne napade.

No, Sak se nadao da bi se obje strane mogle dogovoriti o humanitarnim koridorima koji bi omogućili da više civila i ranjenih vojnika napusti postrojenje tijekom sljedećih dana. “Mi smo tihi optimisti”, rekao je. “Ali, naravno, imamo loša iskustva s Rusijom koja ne poštuje svoje obveze.”

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.