“RUSI SU PRETRPJELI NENADOKNADIVE GUBITKE”, tvrdi Zelenski, i dalje borbe kod Mariupolja

13.04.2022. 13:03:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da su ruske snage pretrpjele “nenadoknadive” gubitke u invaziji na Ukrajinu koja je počela prije 48 dana.

“Sjećate li se kako se Rusija hvalila da će osvojiti Kijev u 48 sati? U 48 sati, koji su se protegli na 48 dana, ruska vojska pretrpjela je nenadoknadive gubitke, veće od gubitaka SSSR-a tijekom desetogodišnjeg rata u Afganistanu”, rekao je Zelenskij u videoobraćanju.

Podsjetimo, ruski plan napada uključivao je brzo zauzimanje glavnog grada Kijeva, koji je propao kad su ruske snage pretrpjele teške gubitke. Analitičari kažu da je Moskva podcijenila snagu ukrajinskog otpora, ali i sposobnosti ukrajinske vojske, brojčano znatno slabije od ruske.

Rusija je imala ogromnih problema s osnovama ratovanja. Kolone oklopnjaka ostajale su bez goriva, hrane i streljiva. Mnoga ruska vojna vozila napuštena su nakon što su se pokvarila, a potom su ih Ukrajinci odvukli traktorima.

Ruske snage sad su se potpuno povukle iz kijevske regije te gomilaju vojsku na istoku, u Donjecku i Luhansku.

U novom izvještaju britanskih vojnih obavještajaca navodi se kako je imenovanje generala Aleksandra Dvornikova novim zapovjednikom svih ruskih snaga u Ukrajini pokušaj da se zapovjedništvo centralizira, odnosno stavi pod jednu osobu.

Ističe se i kako bi njegovo imenovanje moglo pokazivati koliko je ukrajinski otpor u dosadašnjem tijeku rata bio učinkovit, ali i koliko je rusko planiranje rata bilo loše izvedeno.

Kako tvrde Ukrajinci, Rusija je u ratu dosad izgubila oko 19.800 vojnika.

Ukrajinske oružane snage također navode da je od početka invazije ruska vojska ostala bez 158 aviona, 739 tenkova i 64 protuzračna oružja.

Ruski izvori tvrde da se ruskim snagama u opkoljenom i razorenom Mariupolju predalo 1000 ukrajinskih marinaca.

Sad je te tvrdnje kratko komentirao i službeni Kijev. Kako javlja BBC, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane rekao je: “Nemam tu informaciju.”

Ruske televizije objavile su snimku za koju tvrde da prikazuje predaju ukrajinskih vojnika ruskim snagama. Predaja se dogodila jučer, tvrde Rusi.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da su posljednji branitelji Mariupolja uspjeli spojiti svoje snage “rizičnim manevrom”.

“Postrojbe marinaca i pukovnije Azov su zahvaljujući rizičnom manevru uspjele probojem spojiti svoje snage”, rekao je Arestovič.

Radi se o dvije postrojbe koje su uključene u posljednji pokušaj otpora ruskoj ofenzivi na Mariupolj, koja traje već mjesec i pol.

“To je ono što se događa kad časnici ne gube glave, nego čvrsto drže zapovjedništvo i kontrolu nad svojim snagama”, rekao je savjetnik predsjednika.

Ove informacije još uvijek nisu neovisno potvrđene. Jučer su ukrajinski marinci u Mariupolju objavili video u kojem kažu da će “izdržati do kraja” unatoč činjenici da su ih ruske snage potpuno okružile te ostaju bez streljiva i drugih zaliha.

Arestovič je na Facebooku objavio da je pukovnija Azov “zaprimila znatna pojačanja”, dodavši da su “marinci izbjegli poraz i dobili drugu priliku”.

“Branitelji grada, koji su sada ujedinjeni, ozbiljno su ojačali područje koje brane”, dodao je.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.