Rusija 'otvorila vatru' na britanski razarač kod Krima, borbeni avion ispustio četiri bombe

23.06.2021. 15:30:00

Ruski partolni brod i borbeni avion otvorili su vatru kao upozorenje prema britanskom razaraču u Crnom moru, javljaju ruski mediji, a prenosi BBC u srijedu

Ruski Interfax citirao je informaciju ministarstva obrane prema kojoj je HMS Defender uplovio u ruske teritorijalne vode kod Krima. Nakon upozoravajuće vatre, HMS Defender promijenio je smjer plovidbe, poručila je Moskva, dodajući da se incident dogodio kod rta Fiolent na jugu Krima. Patrolni brod pucao je dvaput, a avion Su24-M ispustio je četiri bombe.

HMS Defender

Izvor: Profimedia / Autor: warfiles / East2West News / Profimedia

'Vjerujemo da su Rusi provodili vježbu oružanih snaga u Crnom moru i unaprijed upozorili pomorsku zajednicu na svoju aktivnost. Meci nisu bili usmjereni prema HMS Defenderu i ne priznajemo tvrdnju da da su bombe bačene na njezin plovni put', poručili su Britanci.

Interfax je ranije javio, citirajući rusko ministarstvo obrane, da je HMS Defender napustio ruske vode odmah nakon incidenta, a zašao je do tri kilometara u ruske vode.

'Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za uporabu ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije reagirao na upozorenje', navodi se.

Ruska strana ispalila je četiri visoko eksplozivne kasetne bombe kao upozorenje britanskom razaraču, navodi rusko ministarstvo. Ruske agencije prenose i to da je ministarstvo obrane pozvalo na razgovor britanskog vojnog atašea u Moskvi, piše agencija AFP.

Francuska agencija dodaje da je prema priopćenju Kraljevske mornarice od 10. lipnja, brod HMS Defender u regiji zbog vojni vježbi u sklopu NATO-a i 'privremeno se odvojio od radne grupe radi vlastitih misija u Crnom moru'.

Rusija je 2014. anektirala Krim što su zapadne zemlje osudile i još poluotok smatraju ukrajinskim teritorijem.

Sustaining a regular RN presence in the Black Sea region - following the visit by @HMSTrent last month.

????????@HMSDefender with ????????@HNLMS_Evertsen alongside in Odesa, ????????Ukraine until 22nd June #CSG21

Video: @Illya_Ayzin pic.twitter.com/01wMknR7i7

— Navy Lookout (@NavyLookout) June 20, 2021

U međuvremeno je reagiralo i britansko ministarstvo obrane, dematirajući da je ruska akcija bila usmjerena prema njihovom ratnom brodu na plovidbi 'kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom'.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA

Izvorni autor: S. S. /Foto:East2West News / Profimedia / LPHOT BEN SHREAD / BRITISH ROYAL/EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.