Rusija premjestila Crnomorsku flotu iz Sevastopolja zbog ukrajinskih napada, priznaje Rogozin

21.10.2024. 08:40:00

Ukrajinske vlasti ranije su tvrdile da su njihovi napadi na ruske brodove u Crnom moru prisilili Moskvu da povuče iz pomorske baze u Sevastopolju na Krimskom poluotoku, flotu u Novorosijsk. U intervjuu za "Moskovski Komsomolec", Rogozin je naglasio potrebu za daljnjim razvojem bespilotnih letjelica, organiziranjem specijaliziranih vojnih jedinica te usavršavanjem sustava elektroničkog ratovanja i satelitskog pozicioniranja.

"Vojno-tehnička revolucija odvija se pred našim očima", rekao je Rogozin, referirajući se na sve veći utjecaj bespilotnih letjelica i elektroničkog ratovanja na bojištu. "Crnomorska flota ilustrativan je primjer. Morali smo promijeniti njenu lokaciju zbog činjenice da su naši veliki brodovi postali samo velike mete za neprijateljske brodove bez posade."

Rogozin je također istaknuo da je Rusija na početku sukoba 2022. bila tehnološki u zaostatku po pitanju bespilotnih letjelica. Iako je postignut napredak, Rogozin upozorava da je potrebno ubrzati razvoj, posebice kada je riječ o potrošnji oružja i formiranju specijaliziranih pukovnija za bespilotne letjelice. On također naglašava važnost satelitskih i navođenih sustava koji mogu nadvladati elektroničko ometanje kako bi se osiguralo precizno ciljanje.

Izvor: Večernji.hr

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.