Rusija tvrdi da je uništila lansere S-300 u Ukrajini koji su stigli iz Slovačke

11.04.2022. 20:13:00

Rusija je uništila proturaketni sustav S-300 u Ukrajini koji je Kijev primio od jedne “jedne europske države”, objavilo je danas rusko ministarstvo obrane te tvrdi da su ruski vojnici srušili i dva zrakoplova SU-25.

Ministarstvo tvrdi da su ruske rakete Kalibr ispaljene u nedjelju uništile četiri lansera S-300 skrivenih u hangaru u predgrađu grada Dnjipra. U tom napadu pogođeno je 25 ukrajinskih vojnika, tvrdi nadalje rusko ministarstvo obrane.

Osim toga, tijekom protekle noći uništena su dva skladišta streljiva (jedno kod Mikolajiva), radar za S-300, devet tenkova, pet samohodnih artiljerija i pet višecijevnih raketnih bacača. “Ruski sustavi protuzračne obrane oborili su dva ukrajinska borbena aviona S-25 (blizu Izjuma) i četiri bespilotne letjelice, dok je helikopter Mi-24 oboren vatrom iz malokalibarskog naoružanja”, tvrdi glasnogovornik Ministarstva obrane Igor Konašenkov. Dodao je da su ruske snage također uništile 78 objekata ukrajinske vojne infrastrukture. Konašenkov je rekao da je od početka rata Rusija uništila skoro 230 aviona i helikoptera, kao i 243 sustava protuzračne obrane, prenosi RIA.

“Sveukupno, od početka specijalne vojne operacije uništeni su sljedeći ciljevi: 129 zrakoplova, 99 helikoptera, 243 raketna sustava zemlja-zrak S-300, Buk-M1 i Osa AKM, 441 bespilotne letjelice, 2079 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 239 raketnih sustava, 909 topova i minobacača, te 2003 specijalna vojna motorna vozila”, naveo je ruski glasnogovornik, prenosi TASS.

Rusija u svojoj objavi ne navodi koja je to europska zemlja isporučila S-300. Slovačka, koja je prošlog tjedna donirala takav sustav Ukrajini, opovrgnula je navode da je sustav pogođen i tvrdi da je ruska objava lažna.

Izvor: geopolitika.news/Foto:geopolitika.news

Izvorni autor: F.F.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.