Ruski dužnosnik prijeti Crnoj Gori, Sj.Makedoniji i Bugarskoj balističkim raketama

06.06.2022. 19:21:00

Direktor ruske svemirske agencije zaprijetio je ponedjeljak trima istočnoeuropskim državama da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama, nakon što su zabranile prelet zrakoplova kojim je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao stići u Srbiju.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu.  

Kremlj je objavio da to smatra "neprijateljskom akcijom" triju država za koju je Lavrov optužio EU i NATO.

"Znate li što je dobar 'Sarmat'? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku povijest neće tražiti suglasnost za letjenje", napisao je direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin na Twitteru.

"Sarmat" je naziv za rusku interkontinentalnu balističku raketu.

Posjet Lavrova Beogradu bio je planiran za 6. i 7. lipnja, tri dana prije posjeta njemačkog kancelara Olafa Sholza.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da potez triju istočnoeuropskih zemalja smatra "neprijateljskom akcijom", no da to neće spriječiti Moskvu da održava kontakte s prijateljskim zemljama.

Lavrov je na konferenciju za novinare rekao da Rusija nije mogla ni zamisliti takvu odluku triju članica NATO-a. 

Misleći na Srbiju, dodao je da je time jednoj suverenoj zemlji uskraćeno pravo na vlastitu vanjsku politiku. "Naše odnose sa Srbijom nitko neće uspjeti uništiti", rekao je Lavrov.

Dodao je da zabrana leta pokazuje da EU aktivira "najniže načine djelovanja prema vodstvima onih država koje ne žele suzbiti svoje dostojanstvo i interese, i sve to u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.