Sabor danas glasuje o Zakonu o zastoju ovrha na plaće...

30.04.2020. 09:35:00

Zastupnik u raspravi može govoriti najdulje pet minuta, a predstavnici klubova zastupnika 10 minuta. Predstavnik predlagatelja može govoriti u uvodnom dijelu rasprave ili na kraju rasprave...

Zastupnici Hrvatskog sabora u četvrtak glasuju o raspravljenim zakonima među kojima je i Zakon o zastoju ovrha na plaće, Zakon o strancima te  izmjene saborskog Poslovnika.

Prijedlogom Zakona o zastoju ovrha na plaće regulira se zastoj provedbe ovrhe na plaći i drugim stalnim primanjima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Na taj način će se, uz propisane iznimke, omogućiti ovršenicima da za vrijeme posebnih okolnosti raspolažu svim primanjima po osnovi plaće i drugim stalnim primanjima, kako bi lakše prebrodili razdoblje posebnih okolnosti koje znatno utječe na njihovu financijsku situaciju.

Sabor 14. sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu ovršnog zakona | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prema predloženim izmjenama saborskog Poslovnika početak i prestanak posebnog načina rada Sabora može utvrditi saborsko Predsjedništvo sukladno odluci nadležnog tijela određenog posebnim zakonom i o tome izvješćuje zastupnike. Svaki klub zastupnika ima pravo odrediti najmanje jednog zastupnika koji će nazočiti saborskoj sjednici, navodi se u obrazloženju. 

Zastupnici nacionalnih manjina ostvaruju pravo nazočiti na saborskoj sjednici članstvom u klubu nacionalnih manjina ili u nekom drugom saborskom klubu zastupnika.  Zastupnik u raspravi može govoriti najdulje pet minuta, a predstavnici klubova zastupnika 10 minuta. Predstavnik predlagatelja može govoriti u uvodnom dijelu rasprave ili na kraju rasprave najdulje 20 minuta. U slučaju zahtjeva za stankom predsjedavajući ju može odobriti u trajanju do pet minuta. Pravo na repliku  po raspravi ima svaki klub zastupnika sukladno broju pripadajućih mjesta u sabornici.

Odredbe o broju zastupnika  pojedinog kluba koji mogu nazočiti saborskoj sjednici ne primjenjuju se na predsjednika, odnosno potpredsjednika Sabora koji predsjedavaju sjednicom. Sjednice saborskih radnih tijela mogu biti održane elektroničkim putem, odnosno audio ili videokonferencijskim putem. Osim u dvorani za saborske sjednice glasovanje može biti organizirano elektroničkim putem ili dizanjem ruke u jednoj ili više prostorija izvan nje.

Zagreb: Održana je Sjednica sabora | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog smanjenja socijalnih kontakata u policijskim postajama koje provode upravne postupke, Vlada je od Sabora zatražila da hitno dopuni dva zakona i tako strancima produlji važenje dozvola boravka do 30 dana od dana prestanka epidemije. Radi se o dopunama zakona o strancima i o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji. Na važećem boravku u Hrvatskoj oko 66.600 državljana trećih zemalja, dakle izvan EU-a, oko 10 tisuća ima stalni, a 56 tisuća privremeni boravak, najviše zbog rada (oko 46 tisuća) i spajanja obitelji. U Hrvatskoj je i oko 12.500 državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji, oko 6.700 ima stalni, a 5700 privremeni boravak, najviše u svrhu spajanja obitelji ili korištenja nekretnina. Dopunama Zakona o strancima omogućilo bi se državljanima trećih zemalja da za trajanja epidemije koriste izdane dozvole boravka, a radi nastavka nesmetanog boravka i rada u Hrvatskoj.

Sjednica počinje u 9,30 sati, a glasuje se u četvrtak zbog Međunarodnog praznika rada - 1. svibnja, koji je u petak.

Izvor: 24sata/ Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.