SABOR HDZ-A Plenković održao oštar govor: ‘Milanović? Ne znam je li netko ovo primijetio...‘; HDZ otkrio slogan za izbore

17.03.2024. 17:20:00

Idemo do nove pobjede zajedno, poručio je Plenković dok je iza njega na velikom ekranu stajao slogan stranke za predstojeće izbore - ‘Za sve izazove‘

- Milanovićeva vlada bila je najgora u povijesti Hrvatske. Dobro promislite hoćete li ići na staro i loše ili dati povjerenje odgovornoj i pouzdanoj vladi koja će nastaviti raditi za Hrvatsku - poručio je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s 20. Općeg sabora HDZ-a koji se održao u KD Vatroslava Lisinskog. U dvoranu je ušao oko deset sati uz taktove pjesme "Eye of the Tiger", a nakon govora više od dvije tisuće okupljenih HDZ-ovaca ispratilo ga je ovacijama "pobjeda, pobjeda...".

HDZ u novu izbornu kampanju, objavili su, ide sa sloganom - "Za sve izazove", a izgleda da su odlučili i okupiti sve jer su se na Saboru pojavili bivši predsjednik Tomislav Karamarko, Anto Đapić...

- Idemo u pobjedu po treći mandat, korak ispred svih - poručio im je premijer Plenković koji je na početku govora posebno pozdravio i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji isprva nije bio previše raspoložen za izjave medijima, no kasnije je ipak komentirao svoj dolazak:

- Bilo je upita jesam li što dogovorio ili dogovaram, nema nikakve mistike. Ništa nisam dogovorio niti dogovaram, vjerojatno se neću kandidirati na ovim izborima. Uz stranku sam, HDZ-ovac sam od 1989., odazivam se na ovakve događaje i to je razlog mog dolaska. Zahvaljujem premijeru na posebnom pozdravu. Njegov sam prethodnik i ja bih pozdravio svog da sam tu. 

- ... ako me nešto ponukao da dođem ovdje, to je montipajtonovsko ponašanje oporbe na čelu s predsjednikom - rekao je Karamarko te negirao da kod njega postoje neki ljutiti ili negativni osjećaji usmjereni prema stranci i njenom vodstvu, ali je potvrdio da komunicira sa svima, tako i s Domovinskim pokretom.

- Pričam sa svima, ali ne o nekoj suradnji ili ne znam čemu. Ne bih o tome. O kandidaturi nismo razgovarali. Ima puno stranaka s kojima imam slične poglede. Ne bih volio da na vlast dođu oni koji Hrvatsku nikad nisu htjeli. I, teoretski, kad bih se kandidirao, morao bih izaći iz matične stranke - rekao je Karamarko, dodajući da mu nisu draga sjećanja na prozivke Plenkovića u vrijeme smjene na čelu stranke.

- Nerado se prisjećam tog trenutka, ali napadi na mene pali su u vodu, o svemu sam bio u pravu. Mađari, gradnja LNG-a, nametanje konkurencije ruskom plinu… Bio sam u pravu. Nisam bio neki Nostradamus, ali u tom trenutku sam bio u pravu - pohvalio se Karamarko.

Uoči početka Sabora Vladimir Šeks je prokomentirao potez predsjednika Zorana Milanovića koji je najavio da ide u utrku za funkciju premijera u suradnji sa SDP-om.

- Gadi mi se, on i njegovo ponašanje, igra ulogu dvorske lude. Ali ništa mu to neće proći, neće mu to proći - ponavljao je Šeks. Na upit zašto je u to toliko siguran, uzvratio je:

- Zato što je to protuustavni nasrtaj na ustavni poredak. On kao predsjednik ne može biti kandidat i to je stajalište svakog ustavnopravnog eksperta. Neka podnese ostavku i kandidira se - poručio mu je Šeks. Nešto kasnije pojasnio je svoj stav dodajući da ako Milanović ne bude respektirao i prihvatio odluku Ustavnog suda, vjeruje da će Državno izborno povjerenstvo poništiti listu u I. izbornoj jedinici.

- Time će se nanijeti ogromna šteta SDP-u jer će im propasti lista za I. izbornu jedinicu. On dok je predsjednik Republike, ne može biti kandidat ni na kakvoj listi. Mora prethodno dati ostavku. Bez liste, s listom ili bezlično, ne može biti kandidat dok je predsjednik države - rekao je Šeks te nastavio:

- Postoji i članak 97 Ustava prema kojem Ustavni sud na prijedlog Vlade može utvrditi da je predsjednik nesposoban za obnašanje dužnosti, a Zoran Milanović je tim potezom pokazao da nije sposoban obnašati dužnost predsjednika te biti zagovaratelj stabilnosti i redovitog usklađenog djelovanja u Hrvatskoj. Umjesto toga je oporbeni lider.

Šeks je također istaknuo da to nije radio nijedan predsjednik nakon 2000. godine.

- Jedino se toga nije držao Milanović, koji želi biti i premijer i predsjednik države. Ako Milanović ne bude respektirao stajalište Ustavnog suda da podnese ostavku i ide na izbore, tad će mu Ustavni sud zatvoriti ulazak na europarlamentarne izbore. On se svrstao s one strane Ustava - zaključio je Šeks. Ništa pozitivnije mišljenje nije imao ni Luka Bebić.

- Kako bi mediji reagirali da je to učinila Kolinda Grabar-Kitarović? - poručio je Bebić, uz kojeg se u prvom redu smjestio Tomislav Karamarko.

Nekoliko puta se premijer Plenković u svom govoru vraćao na predsjednika Milanovića te poručio kako od subote Peđa Grbin nije predsjednik SDP-a, a Zoran Milanović nije predsjednik države.

- Hrvatsku moraju voditi odgovorni ljudi. Kada je Putinova Rusija napala Ukrajinu, mi smo stali uz Ukrajinu, a Milanović je učinio da Hrvatska bude na stupu srama. Takve odluke koje čine razliku između odgovornih i ozbiljnih i onih za koje ne znamo čije interese zastupaju odabir čine još lakšim - rekao je premijer Plenković.

Najdinamičniji govor imao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je najavio da HDZ ide po treću uzastopnu pobjedu.

- Gledamo tko su naši protivnici politički. Imamo nekakvu Grbinovu koaliciju od 11 opcija. Nemaju zajednički program. Jedino ih povezuje mržnja prema HDZ-u, prema svima vama. Ne možemo se načuditi koliko zlobe, uvreda ide na račun HDZ-a. Ljudi će to prepoznati i tu nehomogenost, svađe među njima. Splitski SDP govori da diktatura vlada u Splitu. Dalija Orešković govori za par Puljak da su korumpirani. Krešo Beljak je rastjerao HSS. Kakva je to koalicija, što bi oni to napravili kada bi došli na vlast. Budući da su svjesni koliko su slabi, iz očaja idu angažirati kandidata koji nije kandidat. Milanovića koji je spreman kršiti Ustav kako bi naškodio HDZ-u. Uzeli su njega iako nije bogzna kaj. Ali i takav je bolji od Peđe Grbina pa bi valjda Milanović trebao njega sakriti. Ali ovaj je mali političar, ali veliki čovjek. Pa viri njegov politički diletantizam i nesposobnost. Ali nisu oni jedini ovdje. Dobit će 20-ak posto. Angažirat će i Možemo!, pa će dobiti i Most i Suvereniste. Velike desničare, koji nama prigovaraju da nismo dovoljno Hrvati. Pokažite im tko je taj koji zna upravljati Hrvatskom - rekao je Jandroković.

Premijer Plenković održao je prilično dug govor u kojem je pobrojao i sve što su u svojim mandatima napravili.

- U Hrvatskoj je izgleda katastrofa jer smo izgradili Pelješki most, jer smo na vrijeme izgradili LNG terminal na Krku, jer gradimo cestu koja će povezati Varaždin, Ivanec, Lepoglavu i Krapinu. Sigurno je katastrofa jer ćemo izgraditi autocestu od Ploča do Dubrovnika. Riješit ćemo prometni čep od Solina do Omiša. U Hrvatskoj je katastrofa jer smo u vrijeme kriza spasili radna mjesta, kada je propadao Agrokor, spasili smo 60.000 radnih mjesta. Kompanija se vraća na osnove bez troška za državu... - nabrajao je Plenković postignuća svoje Vlade.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Snimka zaslona HDZ

Izvorni autor: Aleksandra Vladić/Vanja Nezirović/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.