SABOR 'Zakon o civilnim žrtvama pogoduje SDSS-u; pokušat će provući ljude koji su razarali Hrvatsku i stvorili invalide o kojima raspravljamo u prvoj točki'

17.03.2021. 12:20:00

Hrvatski sabor u srijedu započeo je raspravu o zakonskim izmjenama koje će dodatno olakšati stjecanje statusa hrvatskog branitelja i Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI). 

Uredilo bi se to izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koje je predložila Vlada, a koje su, i prije nego su stigle u Sabor doživjele kritike dijela javnosti, zamjera im se da dodatno šire braniteljska prava. 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tumači da se Zakon, koji je stupio na snagu u prosincu 2017. godine, mijenja jer je u tri godine primjene uočeno da je određene mjere potrebno dodatno prilagoditi potrebama korisnika.

Prije izlaganja Medveda, javio se saborski zastupnik Mosta Miro Bulj koji je u ime te stranke tražio stanku. "Prije tri godine donosio se Zakon o hrvatskim braniteljima. Tada je rečeno da je to cjeloviti zakon koji će riješiti probleme hrvatskih branitelja nakon 30 godina od početka Domovinskog rata. Tada sam upozoravao i ministra i predstavnike Vlade da je zakon neprovediv. Danas vidimo - nakon tri godine - da se hrvatska Vlada sjetila da je zakon neprovediv, a rezultat tog zakona od prije tri godine je 500 umrlih hrvatskih branitelja koji su dali zahtjev da nisu ostvarili svoje pravo. Tada sam upozoravao da nije riješena infrastruktura za rješavanje problema hrvatskih branitelja. Govorimo o 30 godina nakon početka Domovinskog rata..", pojasnio je Bulj.

"Još danas, u isto vrijeme, kada donosimo Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata... Oni koji su stradali od granata srbočetnika... Što je riješeno da ti srbočetnici koji su granatirali, palili Hrvatsku da oni neće ostvariti to pravo? Nemamo popis srpskih agresora! Postavlja se pitanje zbog čega", dodao je.

Potom se oglasio se i general Željko Sačić, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, koji je također zatražio stanku. "Izražavamo nezadovoljstvo s predloženim točkama dnevnog reda. Neshvatljivo je i nedopustivo da o tako važnim pitanjima koja su značajna za hrvatsku braniteljsku populaciju u istom danu raspravljamo o dva zakona, a svaki za sebe - znali smo  - da zahtjeva pažnju barem 10 do 12 sati. Želimo se konzultirati s oporbom, moramo nastupiti zajedno. Ne želimo manipulaciju", rekao je.

Foto: FaH

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da su samo tri točke dnevnog reda. "Ne znam zašto bismo trebali svoditi na jednu točku dnevnog reda. Ako ćemo trajati do nekih noćnih sati, prebacit ćemo za drugi dan. Nije problem, ali ne mogu ja na dnevni red staviti jednu točku dnevno", rekao je.

Stipo Mlinarić Ćipe, vukovarski branitelj i zatočenik srbijanskih logora, zatražio je stanku u ime Kluba Domovinskog pokreta. "Mislim da je nekorektno dolaziti u Hrvatski sabor dva mjeseca prije lokalnih izbora i gurati dva zakona - prvi o ratnim vojnim invalidima koji pogoduje vama iz HDZ-a i drugi Zakon o civilnim žrtvama rata koji pogoduje SDSS-u gdje će se pokušati provući ljudi koji su napadali, razarali Hrvatsku, koji su zapravo stvorili invalide o kojima raspravljamo u prvoj točki", rekao je pripadnik legendarnog 'Turbo voda' pa nastavio:

"Ako je to vaš koalicijski sporazum, onda recite javno da se cijeli dan previše ne zamaramo. Recite da ste to dogovorili s SDSS-om...".

Sa zahtjevom za stanku javio se i HDZ-ov Josip Đakić.

Stanka je bila odobrena.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nakon stanke predstavio je izmjene prijedloga Zakona. Na početku osvrnuo se na Zakon o hrvatskim braniteljima iz 2017. godine.

Izvor: Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: Lorena Šipek/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.