Sabor: Zastupnici prisegnuli da će raditi savjesno i odgovorno

22.07.2020. 14:10:00

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics izvijestio je u srijedu o zamjenama izabranih zastupnika 10. saborskog saziva, a nakon što je Sabor prihvatio njegovo izvješće, novi su zastupnici prisegnuli.

Prisegnuli su da će dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da će se  zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Dio zastupnika, njih 33, obnašaju ili će obnašati dužnosti koje su nespojive sa zastupničkom, pa umjesto njih u Sabor, ulaze njihove zamjene.

Najviše ih je, 26, iz HDZ-a. Premijera Andreja Plenkovića, ministricu Ninu Obuljen i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa mijenjat će Ljubica Lukačić, Ivan Ćelić i Mario Kapulica, ministra Gordana Grlića Radmana Darko Sobota, ministra Darka Horvata Ljubomir Kolarek, župana Ivana Anušića načelnik općine Draž Stipan Šašlin, Josipa Škorića gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Umjesto ministara Zdravka Marića, Maria Banožića i Josipa Aladrovića u Sabor će Ljubica Maksimčuk, Josip Šarić i Anamarija Blažević, a umjesto župana Danijela Marušića Ankica Zmaić. Ministre Davora Božinovića, Tomu Medveda i Tomislava Ćorića  u Sabor će mijenjati Krešimir Ačkar, Marija Jelkovac i Domagoj Ivan Milošević, a Olega Butkovića Josip Borić. 

Ministra Ivana Malenicu mijenja Branka Juričev-Martinčev, Nediljka Dujića Josip Begonja, Luku Brčića Vinko Zulim, Božidara Kalmetu Nikolina Baradić, a Marijana Kustića Anita Pocrnić-Radošević. Umjesto ministra Vilija Beroša u zastupničke klupe će Jure Brkan, umjesto župana Blaženka Bobana imotski gradonačelnik Ivan Budalić, umjesto splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare Danica Baričević, a umjesto Ante Mihanovića Ante Bačić.

U Restart koaliciji nezavisnog župana bjelovarsko-bilogorskog Damira Bajsa mijenja SDP-ova Martina Grman Kizivat, nezavisnog međimurskog župana Matiju Posavca nezavisna Boška Ban Vlahek, krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara SDP-ov Željko Pavić, europarlamentarca Predraga Freda Matića SDP-ova Martina Vlašić Iljkić, a primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu stranačka kolegica Irena Šimunić.

Iz DP-a Miroslava Škore, odnosno Hrvatskih suverenista  umjesto Krešimira Bubala i Marija Radića u Sabor će Stipo Mlinarić Ćipe i Daniel Spajić, a umjesto Ruže Tomašić Marko Milanović-Litre.

Župana Radimira Čačića iz Reformista mijenja Natalija Martinčević.

Nekolicina zastupnika, riječ “prisežem”, osim na hrvatskom izgovorila je i na talijanskom jeziku, a zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi na romskom.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.