Sačić o Jasenovcu: Postrojbe HOS-a gledam isključivo kao ratne suborce, nitko nije mogao '90. godine nikakvu NDH niti obraniti niti uspostaviti

22.04.2021. 20:46:00

Zastupnik Hrvatskih suverenista general Željko Sačić komentirajući za portal Direktno organizaciju komemoracije u Jasenovcu kazao je da je i u prošlosti bilo više kolona i da je svatko to tumačio na svoj način. "Meni je tu bilo važno, pa bilo i sto kolona, da smo došli zapaliti svijeću i pokloniti se žrtvi", rekao je Sačić.

"Vlada se kontinuirano bori protiv korona virusa kroz Stožer, a sada broj zaraženih, što god tko mislio o tome, očito kulminira. Pretpostavljam da razlog leži između ostalog i u mjerama, a da se ne vole predsjednik Vlade, predsjednik države i predsjednik Sabora, to je jasna stvar tako da vjerojatno i tu ima razloga", ocijenio je Sačić.

"Važno je da se s razine države došlo osuditi određene zločine koji su se dogodili u prošlosti, kazao je Sačić i dodao: "Koliko vidim iz izjave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, on tu jasno daje do znanja da svijet nije bio crno-bijel i da smo i dan danas u poziciji apsolutne osude nacističkih i fašističkih režima čije posljedice vidimo kroz funkcioniranje logora Jasenovac, ali i da dolazi vrijeme, i da je već odavno to trebalo biti, da se zločini počinjeni pod petokrakom stave na dnevni red.

Moramo se distancirati i jasno osuditi zločinački karakter totalitarističkog režima u vrijeme komunizma, jugoslavenskog i hrvatskog u Hrvatskoj. Tako mora biti jer bilo bi krajnje nepravedno žrtve jednog totalitarizma komemorirati, a s druge strane zanemarivati i okretati glavu od istih takvih zločina počinjenih pod drugim simbolom".

Na pitanje kakva bi bila reakcija javnosti da je bilo više kolona u Vukovaru, kaže:

"U suštini, kao što nismo svi jedinstveni u svakodnevnom životu i političkom radu, ako se našlo tu razloga zašto nismo svi u jednoj koloni, možemo to tumačiti na više načina, ali bitno da dođemo pred taj križ i na to mjesto i da izrazimo svoje ljudsko suosjećanje prema žrtvama". 

O Antifašističkoj ligi

Antifašistička liga je uoči komemoracije izdala priopćenje u kojem je upozorila na opasnost relativizacije ustaških simbola i zločinačkog karaktera ideja te pozvala na suprotstavljanje njihovom veličanju.

Podsjetili su da je grupa Bad Blue Boysa iz Kustošije, u dobroj atmosferi na katolički praznik Tijelovo i uz uzvike "Ubij Srbina", mahala transparentom "Jeb.. ćemo srpske žene i djecu".

Svi su se, kažu, zgražali nad vulgarnošću balavih ustašofila, nad količinom primitivnosti i mržnje, a novine su "jeb.." pisale s točkicama. "No zapravo bi s točkicama trebalo pisati mnoge izjave političara, biskupa, akademika, sudaca, novinara, koje godinama stvaraju ozračje u kojem ovakvi 'cvjetovi zla' prirodno proklijaju", navodi AFL.

"To su gadovi koji su apsolutno izmanipulirani. Prestrašno je da je nekome palo na pamet da razvija transparent koji je protuhrvatski i protuljudski. To je ciljano bilo napravljeno. On ne odražava ničije stavove nego samo protuhrvatske", rekao je Sačić koji se osvrnuo i na dio priopćenja u kojem AFL podsjeća na incident ispred Vlade na Markovom trgu u kojem je mladić pucao iz kalašnjikova.

'Totalitaristički mozak'

Ubrzo se, dodali su, pokazuje da su na njegov svjetonazor i konačnu odluku da se obračuna s "hrvatskim izdajicama koji su išli u koaliciju sa Srbima", presudnu ulogu imali neki članovi HSP-a i HOS-a.

"Dovoditi u kontekst politički rad jedne demokratske stranke čiji su programi i statuti u skladu s pravnim poretkom RH o čemu brine i sam Ustavni sud u kontekst neke radikalizacije je neshvatljivo i jedno političko blaćenje svojih političkih protivnika i produkt jednog totalitarističkog mozga kojim se želi zabraniti sloboda govora u Hrvatskoj u okviru postojećih uvjeta. Zakoni su javni, svi koji se kreću u tim pravilima odgovaraju za svoje političke ideje. Je li se netko u svojim osobnim problemima odlučio na neko nasilje, to su dublja sociološka pitanja", rekao je Sačić.

Dodao je da on trenutno krajnji redikulizam i krajnje protunasilnu akciju protivnu temeljnim vrednotama Ustava vidi jedino u Radničkoj fronti.

"Oni zahtijevaju nekakvo podrivanje  ustavnog i ekonomskog poretka. Nigdje drugdje ne vidim da je itko pozvao na nasilje ili da bi se netko zahvaljujući njihovom radu za to mogao zakačiti i pucati na Vladu. To je van pameti".

Odvojiti anfitašizam od komunizma

Antifašistička Liga, kaže, prvo mora odvojiti antifašizam od komunizma.

"Antifašizam je pokret koji se javno suprotstavio i nacizmu i fašizmu, ali pod njegovim skutima je rasla jedna protubožja, protuljudska ideologija komunizam. Oni prvo moraju shvatiti da komunizam i antifašizam nije isto i ne smiju zloupotrebljavati jedan antifašistički otpor za opravdavanje zločinstva koje smo mi Hrvati u Hrvatskoj pretrpjeli u stotinama tisuća žrtava krenuvši od Bleiburga do Jazovke itd.", ocijenio je naš sugovornik.

Smatra da AFL nije relevantan faktor koji bi objektivno mogao davati određene prijedloge i rješenja "jer nisu dovoljno samokritični i ne osuđuju zločine svojih ideoloških i moralnih uzora, a tu smo onda na različitim pozicijama". 

"Mi Hrvatski suverenisti isto ukazujemo i u ovoj i u svakoj drugoj prigodi da se protivimo svakoj ideji da nas Hrvate kao narod označavaju genocidnim. Svatko tko pokušava tumačiti našu prošlost na način da nam stavlja kolektivnu krivnju za genocid, mi to odbacujemo", poručio je zastupnik te stranke.

O ZDS-u i HOS-u

Na pitanje jesu li manjine odbile hodati u istoj koloni s Vladom zbog spornog tumačenja ustaškog pozdrava "Za dom spremni", Sačić je kazao da su postrojbe HOS-a sudjelovale u obrani od velikosrpske agresije "i ja ih gledam isključivo kao ratne suborce u Domovinskom ratu u sudbonosnoj, epopejskoj obrani gdje smo ostvarili svoju slobodu i nitko nije mogao 90-te godine nikakvu NDH niti obraniti niti uspostaviti jer smo već tada u Ustavu imali definiranu RH kao neovisnu, demokratsku slobodarsku državu svih građana koji u njoj žive".

To što se njihovo djelovanje pokušava dovesti u vezu s ustaškim pokretom, to meni nije poznato, ističe Sačić i dodaje da ne želi vjerovati u to iz razloga "jer smo rame uz rame branili Hrvatsku".

Izvor: bkk/Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: bkk/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.