SAD donirale Hrvatskoj 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2: Veliki iskorak u obrambenoj suradnji

06.12.2023. 14:04:00

U znak snažne potpore i daljnje jačanje obrambene suradnje između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Republike Hrvatske (RH), stigla su prva 22 od ukupno 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2. Ova velikodušna donacija predstavlja ključni korak prema unaprjeđenju kapaciteta Hrvatske vojske, jačanju obrambene pozicije NATO-a u regiji te poboljšanju mogućnosti hrvatske vojske za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Država.

Veleposlanstvo SAD-a objavilo je da su prva vozila stigla u Rijeku i uskoro će biti prevezena u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković (DDSV), gdje će proći kroz opsežan proces obnove. Ovaj proces obnove uključuje remont pogonskog sklopa, ugradnju novih sustava naoružanja, bojenje i pregled kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde performansi.

Nakon završetka obnove, zaposlenici DDSV-a bit će osposobljeni i opremljeni za dugoročno održavanje flote Bradley Hrvatske vojske. Ova suradnja također otvara vrata za potencijalni rad na istom tipu vozila s drugim partnerskim zemljama.

Otpravnik poslova SAD-a, Mark Fleming, istaknuo je važnost ove donacije, naglašavajući da nabava Bradley Fighting Vehiclesa čini snažnog i sposobnog saveznika još jačim. "Osigurali smo gotovo 57 milijuna dolara vojne bespovratne pomoći za ovaj program kako bismo povećali rashode Hrvatske od 145,2 milijuna dolara. Uz to, Nacionalna garda Minnesote pomoći će Hrvatskoj u izgradnji, održavanju i integraciji Bradley flote u dugoročnom Programu državnog partnerstva s Hrvatskim oružanim snagama", dodao je Fleming.

Ova donacija ne samo da predstavlja značajan doprinos hrvatskoj obrani već i potvrđuje trajnost i jačanje bilateralnih odnosa između SAD-a i Hrvatske, čime se naglašava važnost obrambene suradnje kao kamen temeljac njihove partnerske zajednice.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:video screenshot/Ilustracija/YouTube

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/V.S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.