Sad je i službeno: Cijepljeni se mogu lako zaraziti, evo što moraju napraviti ako su primili dvije doze

14.01.2022. 22:01:00

Europska agencija za lijekove (EMA) nastavlja s praćenjem novih podataka o učinkovitosti cjepiva protiv bolesti covid-19, uključujući bolest uzrokovanu varijantom omikron, koja se trenutačno ubrzano širi Europskom unijom (EU). U priopćenju EMA-e, koje prenosi i HALMED (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode) stoji kako, usprkos tomu što se varijanta omikron pokazuje kao zaraznija u odnosu na druge varijante virusa SARS-COV-2, ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica EU-a ukazuju na manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze varijantom omikron.

Na temelju predmetnih ispitivanja, trenutačno se procjenjuje da varijanta omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta.

Nakon booster doze zaštita opet raste na 90%

Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante te da s vremenom slabi. Kao rezultat, više cijepljenih osoba će vjerojatno razviti bolest uzrokovanu varijantom omikron. Međutim, predmetna ispitivanja također pokazuju da cijepljenje i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron.

Najnoviji dokazi, koji uključuju podatke o učinkovitosti cjepiva u općoj primjeni (real-world data), također upućuju na to da su osobe koje su primile booster dozu cjepiva bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno cijepljenje, a nisu primile booster dozu. Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze cjepiva protiv bolesti covid-19 imaju do 70% zaštite od hospitalizacije. Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90% nakon primjene booster doze.

EMA: Cijepljenje ostaje ključno u borbi s covidom

EMA će nastaviti s procjenom podataka o učinkovitosti cjepiva i ozbiljnosti bolesti, kao i podataka vezanih uz prisutne varijante i prirodno izlaganje omikronu, kako navedeni podaci budu postajali dostupni. Ishod ovih procjena može utjecati na buduće strategije cijepljenja koje preporučuju stručnjaci u državama članicama EU/EGP-a.

EMA naglašava da cijepljenje ostaje ključni dio pristupa borbi protiv trenutačne pandemije. U skladu s preporukama nacionalnih tijela, potrebno je nastaviti s naporima kojima će se osigurati da se što veći broj djelomično cijepljenih i necijepljenih osoba u potpunosti cijepi protiv bolesti covid-19 te da se ubrza primjena booster doza cjepiva.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:flickr

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.