SAD obilježava 80. obljetnicu napada na Pearl Harbor

07.12.2021. 10:23:00

Sjedinjene Države obilježit će u utorak 80. obljetnicu japanskog napada na američku bazu u Pearl Harboru.

Napad 7. prosinca pogodio je državu koja je prema povjesničarima bila tako usredotočena na Drugi svjetski rat u Europi, da je iz vida izgubila prijetnju koju je predstavljao Japan.

U napadu je poginulo 2390 Amerikanaca, a sljedeći dan SAD je objavio rat Japanu.

U kišnu večer u ponedjeljak u Pearl Harboru je održana svečana komemoracija u spomen na 58 vojnika koji su poginuli na ratnom brodu USS Utah, prvom brodu pogođenom u napadu.

Pripadnici američke mornarice, veterani, prijatelji i članovi obitelji odslušali su pročitana imena poginulih a pored mjesta potonuća broda na trubi je odsvirana melodija “Taps”.

“U jutro 7. prosinca 1941. u prvih nekoliko minuta napada na Pearl Harbour Utah je pogođen dvama torpedima, što je izazvalo veliko nadiranje vode”, rekao je zapovjednik američke mornarice Jason Adams.

“Zapovjednik Tomich ostao je u kotlovnici da spriječi eksploziju kotlova kako bi omogućio mornarima da napuste brod. Utah je potonuo pri čemu je poginulo 58 ljudi u 12 minuta”, rekao je Adams govoreći o Peteru Tomichu, šefu pogona kotlovnice, američkom nacionalnom junaku hrvatskoga podrijetla koji je ostao zauvijek na potonulom brodu.

Tadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt bombardiranje je nazvao “datumom koji će živjeti u sramoti”.

U utorak je predviđeno još nekoliko događaja kojima će se obilježiti 80. obljetnica napada na Pearl Harbour.

Japan je 2. rujna 1945. potpisao kapitulaciju, nakon što su Sjedinjene Države u kolovozu bacile atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki ubivši time stotine tisuća civila. Japanskom predajom završio je Drugi svjetski rat. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:google

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.