SAD: Oko 20 zemalja obećalo novu vojnu pomoć Ukrajini

23.05.2022. 22:08:00

WASHINGTON, 23. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je na virtualnom sastanku u ponedjeljak oko 20 zemalja najavilo nove pakete sigurnosne pomoći Ukrajini.

Sastanak je održan radi koordinacije naoružanja Ukrajine.

Među zemljama koje su najavile nove pakete pomoći su Italija, Danska, Grčka, Norveška i Poljska, rekao je Austin novinarima nakon sastanka skupine za pomoć u obrani Ukrajine.

Danska će dati protubrodske rakete Harpun i rakete za obranu ukrajinske obale, najavio je Austin.

“Svima je ovdje jasno koji su ulozi u ovom ratu”, poručio je također američki ministar.

Austin je dodao da je skupina porasla od svog prvog sastanka prošlog mjeseca u Njemačkoj, te sada sudjeluju i Austrija, Bosna i Hercegovina, Kolumbija i Irska a grupa ima 47 članica.

Najviši američki vojni časnik, general Mark Milley, na istoj je konferenciji za medije rekao da je SAD još uvijek “veoma daleko” od bilo kakvog ponovnog slanja američkih snaga u Ukrajinu.

Prošlog tjedna američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon kojim se osigurava 40 milijarda dolara za ratnu pomoć Ukrajini. Od toga je 6 milijarda namijenjeno opremanju Ukrajine oklopnim vozilima i jačanju protuzračne obrane, a gotovo 9 milijarda osiguravanju "kontinuiteta ukrajinskih demokratskih institucija". Pomoć SAD-a Ukrajini uključuje i veliki humanitarni paket.

(Hina)

Izvorni autor: HINA/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.