SAD povlači dio vojnika iz Iraka

09.09.2020. 16:22:00

Američka vojska objavila je u srijedu da će ovaj mjesec smanjiti vojnu prisutnost u Iraku s 5200 na 3000 vojnika, što se već dugo očekivalo.

Reuters je prošli mjesec objavio kako se očekuje da SAD smanji broj vojnika u Iraku za oko trećinu.

SAD ima u Iraku oko 5200 vojnika radi borbe protiv Islamske države. Dužnosnici u međunarodnoj koaliciji u toj zemlji kažu da su iračke snage sada uglavnom mogu same nositi s ostacima Islamske države.

"Nastavljamo jačati programe razvoja kapaciteta naših partnera koji osnažuju iračke snage i omogućuju nam da smanjimo svoj otisak u Iraku”, rekao je marinski general Frank McKenzie, zapovjednik američkog središnjeg zapovjedništva, tijekom posjeta Iraku.

Visoki dužnosnik američke administracije najavio je u utorak da će predsjednik Donald Trump objaviti odluku o smanjenju broja američkih vojnika.

SAD i Irak objavili su u lipnju da namjeravaju smanjiti broj američkih vojnika u zemlji u mjesecima koji dolaze, bez planova da SAD zadrži stalne baze ili stalnu vojnu nazočnost ondje.

Godine 2016. Trump je u kampanji isticao da će okončati američke "beskrajne ratove”, ali američki vojnici i dalje su raspoređeni u zemljama kao što su Afganistan, Irak i Sirija, premda u manjem broju.

Prošli mjesec tijekom sastanka s iračkim premijerom, Trump je ponovno obećao da će povući američke vojnike iz Iraka.

Irački parlament izglasao je ranije ove godine da strani vojnici trebaju napustiti zemlju i američki i drugi koalicijski vojnici postupno se povlače.

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.