SAD razmišlja o slanju svojih Patriota u Ukrajinu: Rusija se oglasila o moćnom sustavu protuzračne obrane koji Amerikanci šalju Kijevu

14.12.2022. 17:07:00

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da ne šalje Patriote u Ukrajinu, što bi Moskva mogla shvatiti kao eskalaciju sukoba.

Sjedinjene Države dovršavaju planove za slanje proturaketnog sustava Patriot u Ukrajinu i mogle bi donijeti konačnu odluku do kraja tjedna, objavili su američki dužnosnici u utorak. Kijev je zatražio od svojih zapadnih partnera da pruže pomoć protuzračne obrane, uključujući američki sustav Patriot, kako bi spriječili teška ruska bombardiranja ključne energetske infrastrukture, piše 7dnevno.

Dužnosnici u Washingtonu rekli su Reutersu da bi odluka o slanju sustava mogla biti objavljena već u četvrtak. Ukrajina je dobila sustave protuzračne obrane od zapadnih zemalja, uključujući SAD. Washington je Ukrajini pružio 19,3 milijarde dolara vojne pomoći od početka sukoba.

S američke strane to uključuje sustav NASAMS, za koji Pentagon kaže da je savršen za zaustavljanje ruskih projektila. Ali Patriot se smatra jednim od najnaprednijih dostupnih sustava protuzračne obrane, uključujući protiv zrakoplova, krstarećih i balističkih projektila. Obično uključuje lanser, kao i radar i druga pomoćna vozila.

Pentagon je objavio da je nedavno rusko pojačano lansiranje raketa u Ukrajini imalo za cilj iscrpiti zalihe kijevske protuzračne obrane kako bi Rusija potom mogla dominirati ukrajinskim nebom. Stoga Sjedinjene Države i njihovi saveznici šalju više sustava protuzračne obrane u Kijev.

Kremlj je rekao da bi "američki protuzračni obrambeni sustav Patriot koji Washington razmatra poslati u Ukrajinu bio legitimna meta za ruski napad na zemlju", dodavši da još nije primio nikakve prijedloge božićnog primirja i da će se borbe vjerojatno nastaviti preko zime.

Ranije ovog tjedna ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Rusiju da počne povlačiti svoje trupe do Božića, što bi bio prvi korak u okončanju gotovo 10-mjesečnog rata.

"Ne, nikakvih ponuda za primirje nismo primili, ni od koga. To nije na dnevnom redu ", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na tiskovnoj konferenciji u srijedu.

Peskov je u utorak rekao da neće biti mira s Kijevom sve dok Zelenski ne prihvati "realnost" na terenu, što znači da je Rusija preuzela kontrolu nad četiri ukrajinske pokrajine koje je Moskva anektirala u rujnu putem takozvanog "referenduma", Ukrajina i Zapad su to odbacili , tvrdeći da je to nezakonito.

Alexander Vindman, umirovljeni potpukovnik vojske i bivši direktor europskih poslova u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC), rekao je da će Patrioti biti "vrlo, vrlo važni" vladi u Kijevu.

Vojni analitičari predviđaju zimski zastoj unatoč intenzivnim borbama, posebice u regiji Istočni Donjeck, gdje ruske trupe očajnički pokušavaju zauzeti grad Bahmut. Uz to, niti jedna strana nije ostvarila značajne teritorijalne pomake u proteklom mjesecu nakon što su ukrajinske snage pokrenule niz munjevitih protunapada koji su vratili otprilike polovicu teritorija koji su zauzele ruske snage natrag pod njihovu kontrolu u prvim tjednima invazije.

"Oni će biti prilično sposobni nositi se s mnogo različitih izazova s kojima se susreću Ukrajinci, osobito ako Rusi uvedu balističke projektile kratkog dometa iz Irana ", zaključio je Vindman.

Pentagon je odbio komentirati, a nije bilo komentara ni od ukrajinskih dužnosnika.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Pscreenshoot/Patriot

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.