‘SAD TO RADI DESETLJEĆIMA, SAD ĆEMO I MI’ Putin prelomio: ‘Postavljamo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju’

25.03.2023. 19:10:00

Vladimir Putin je u intervjuu za Rossiya 24 u subotu otkrio kako su Moskva i Minsk dogovorili postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, piše Dnevno.hr.

Otkrio je ruski predsjednik i kako će izgradnja skladišta biti dovršena 1. srpnja, a oružje će, kaže, rasporediti bez kršenja obveza iz Ugovora START. Prema njegovim riječima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije o opskrbi Ukrajine streljivom s osiromašenim uranom.

“Moskva radi ono što SAD radi već cijelo desetljeće”, poručio je Putin i dodao da je Bjelorusija dugo tražila da na svom teritoriju smjesti rusko nuklearno oružje.

‘Neminovno će doći do onečišćenja’

“Mi ne prebacujemo. I Sjedinjene Države ne prebacuju svojim saveznicima. U principu, mi radimo sve što oni rade već desetljeće. Oni imaju saveznike u određenim zemljama i njihovi nosači su obučeni, njihove posade su uvježbane. I mi ćemo učiniti isto. Upravo je Aleksandar Grigorjevič Lukašenko pitao o tome”, objašnjava Putin, prenosi RIA Novosti.

“Streljivo s osiromašenim uranom koje će Zapad prebaciti u Kijev ne pripada oružju za masovno uništenje, ali na neki način stvara radioaktivnu prašinu i stoga se smatra vrlo opasnim. Neminovno će doći do onečišćenja zasijanih površina, što će stvoriti opasnost kako za lokalno stanovništvo, tako i za okoliš”, rekao je Putin.

Inače,taktičko nuklearno oružje, koje se ponekad naziva i frontovsko ili nestrateško nuklearno oružje, dizajnirano je za upotrebu na bojnom polju – na primjer, za suzbijanje nadmoćnih konvencionalnih snaga poput velikih formacija pješaštva i oklopa. Ovo je oružje slabije od strateškog nuklearnog oružja poput bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.