SAD uspostavlja proturaketni štit na istoku Europe: pet država pristalo, dvije ‘slabe karike‘ nitko ne spominje

07.04.2022. 08:52:00

Estonija, Latvija, Litva i Poljska imaju u DNK ugrađen strah od ruske invazije i u sigurnosnoj politici oslanjaju se na SAD

- Naš je cilj pobrinuti se da nastavimo podržavati naše saveznike i partnere, posebno one koji su na istočnom krilu, prije svega naše saveznike koji se nalaze u baltičkom području, u baltičkoj regiji - rekao je američki ministar obrane Lloyd D. Austin III, bivši general. Dodaje i kako Rusija ostaje akutna prijetnja koja zahtijeva blisku i trajnu koordinaciju cijelog NATO-a kako bi se spriječila daljnja agresija u Europi.

- Ruski flagrantni napad na mirnog, suverenog i demokratskog susjeda, Ukrajinu, predstavlja ogroman izazov transatlantskoj sigurnosti. Ruske nuklearne sposobnosti također predstavljaju znatne izazove sad i u budućnosti - naglasio je ministar Austin.
Time je on dao do znanja da SAD planira ojačati vojnu prisutnost u Europi, posebno na istočnim granicama NATO saveza.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Jakub Kofluk/fotonews/

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.