Sada je i službeno: Hrvatska primljena u eurozonu, poznat je i tečaj konverzije

12.07.2022. 16:11:00

Hrvatska je i službeno ušla u eurozonu. Ministar Marić ranije je rekao kako je ovo povijesni dan za Hrvatsku.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) usvojilo je posljednja tri pravna akta o pridruživanju Hrvatske europodručju od 1. siječnja 2023.

Poznat je i službeni tečaj konverzije, koji će biti 7,53450 kuna za 1 euro.

Vijeće je u utorak usvojilo odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj, zatim dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručju dodati Hrvatska kao 20. članica. Treći pravni akt je uredba kojom se utvrđuje definitivni tečaj konverzije kune u euro. Na sastanku Ecofina sudjeluje i ministar financija Zdravko Marić, koji je prošli tjedan dao ostavku.

Time je Hrvatska ispunila jedan od dva preostala strateška cilja o pristupanju dubljim integracijama unutar EU-a. Drugi je ulazak u schengensko područje, o čemu će se, vrlo izgledno, odluka donijeti najesen i Hrvatska bi u desetoj godini članstva istodobno mogla ući i u europodručje i u Schengen.

Ključni dokumenti za odluku o ulasku u europodručje bila su konvergencijska izvješća Komisije i Europske središnje banke (ESB), koja su objavljena 1. lipnja.

U njima je potvrđeno da Hrvatska ispunjava sva četiri nominalna konvergencijska kriterija i da je njezino zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o EU-u i Statutom Europskog sustava središnjih banaka / Europske središnje banke.

Odlukama Ecofina Hrvatska se pridružuje europodručju, koje danas broji više od 340 milijuna stanovnika i drugo je najveće gospodarstvo na svijetu, na koje otpada 15 posto svjetskog BDP-a.

Pridruživanjem europodručju Hrvatska narodna banka (HNB) ulazi u Eurosustav, koji čine ESB i nacionalne središnje banke onih država koje su prihvatile euro. Hrvatski ministar financija postaje dio euroskupine, koju čine ministri država članica europodručja. 

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto: Dnevnik.hr/Screenshot

Izvorni autor: M.T./Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.