Sadrži četiri vrste soli i jedan šećer. Štagljar o Pfizerovu cjepivu: 'Nema mjesta strahu'

18.12.2020. 06:55:00

Znanstvenik Igor Štagljar detaljno objašnjava kako se rade mRNA cjepiva i od čega se sastoje te otkriva najveće zablude oko cjepiva

Završna forma Pfizerova mRNA cjepiva uopće ne sadrži nikakve “čudne stabilizatore” i “pojačivače” (eng. adjuvants) - svi sastojci u Pfizerovu cjepivu se već odavno koriste za pripravke mnogobrojnih cjepiva, kaže Igor Štagljar, znanstvenik sa Sveučilišta u Torontu.

Upravo je sastav cjepiva nešto što najviše brine građane koji dvoje bi li se dobrovoljno cijepili Pfizerovim cjepivom. Što se nalazi u njihovu cjepivu pitali smo Pfizer, no dok čekamo odgovor, svoje pojašnjenje je na Facebooku napisao upravo Štagljar.

- Što se tiče sastava nedavno pripremljenih inovativnih mRNA cjepiva protiv COVID-19 (od Pfizer/BioNTecha i Moderne), važno je spomenuti da se za njihovu pripravu ne koriste nikakve ljudske stanice. Takva mRNA cjepiva se stvaraju isključivo kemijskom sintezom koja traje samo nekoliko sati - rekao je i pojašnjava: “Te novo-sintetizirane mRNA molekule koje kodiraju protein šiljka (S protein) ovog novog korona virusa se onda ‘pakiraju’ s lipidnim cesticama te se pomiješaju sa standardnim ‘stabilizatorima’, a to su sljedeće kemikalije: 0,01 mg kalij klorid (sol), 0,01 mg kalij fosfat (sol), 0,36 mg natrij klorid (sol), 0,07 mg natrij fosfat dihidrat (sol) i 6 mg sukroza (šećer)”.

24sata

Mnogi koji se protive cijepljenju obično tvrde da cjepiva sadrže i ljudske DNK molekule, koje dolaze iz tih fetalnih embrionalnih stanica.

- To nije istina, jer se bilo kakvi ostaci DNK iz tih fetalnih embrionalnih stanica uništavaju posebnim kemikalijama - zaključuje Štagljar ističući kako takvog procesa u mRNA cjepiva uopće nema, nego na ona kojima se desetljećima procjepljujemo.

Izvor: 24sata-hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Anamarija Burazer

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.