Sánchez: Greška s dronom u Zagrebu je prijetnja saveznicima

16.03.2022. 19:40:00

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u srijedu nakon sastanka s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem kako Europska unija i NATO moraju nešto naučiti iz "greške" s padom besposadne letjelice u Zagrebu jer "se suočavamo s ratom"

"Moramo naučiti nešto o tom potencijalnom riziku i grešci jer se suočavamo s ratom. To je ozbiljna prijetnja svim saveznicima. To se moglo dogoditi u Madridu pa moramo pozorno pratititi te situacije", rekao je Sánchez na konferenciji za medije u Madridu, upitan da komentira pad drona u Zagrebu.

"Važno je da se provede istraga", napomenuo je i dodao da izražava solidarnost s Hrvatskom.

Hrvatski premijer Plenković došao je u posjet Španjolskoj nakon što je Sánchez posjetio Zagreb u listopadu. Njihov sastanak u Palači Moncloa, sjedištu španjolske vlade na sjeveru Madrida, održan je šest dana nakon što je u Zagrebu pala bespilotna letjelica iz pravca Ukrajine.

Plenković je prethodno posjetio NATO-ovu vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenom 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, nakon čega je rekao da se istražuje je li pad letjelice bio "incident, sabotaža ili namjera".

Ruska invazija na Ukrajinu bila je jedna od tema o kojoj su razgovarala dvojica premijera.

"Nitko ne želi ovaj rat. Osim jedne osobe. Nemamo ništa protiv Rusa ali imamo protiv Putinovog režima", rekao je Sánchez koji je ranije tijekom dana u parlamentu branio potrebu za slanjem dodatnog oružja ukrajinskoj vojsci. Slanju dodatnog oružja se protivi Unidas Podemos, manji koalicijski partner u njegovoj lijevoj vladi.

"Bitno je da nastavimo slati humanitarnu i vojnu pomoć. Jedinstvo među zemljama EU-a u okviru NATO- a je ključno. Putin je podcijenio odgovor ukrajinskog naroda te velikog broja zemalja EU-a i NATO-a", rekao je Sánchez na konferenciji za medije.

Napomenuo je kako će sankcije uvedene Rusiji trajati dok ne "povuče snage iz Ukrajine".

Ustvrdio je da ruski predsjednik Vladimir Putin želi oslabiti Europsku uniju pa je pozvao svih 27 članica EU-a na "iskazivanje europskog patriotizma".

"Važno je da bezrezervno osuđujemo Putinovu invaziju na neovisnu državu Ukrajinu. Potrebno nam je jedinstvo u potpori i solidarnosti s Ukrajinom te u gospodarskim sankcijama protiv Putina i njegovog režima", rekao je Sánchez dodavši da "demokratska Europa osjeća opasnost" od ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: tportal.hr/Foto: Jesús Hellín

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.