SANJA S KRUNICOM U RATU I U MIRU

31.01.2023. 20:06:00

Djetinjstvo
Rođena sam i odrasla u Zagrebu. Djetinjstvo i mladost sam provela na šoderu i livadama u Dubravi gdje sam završila osnovnu i srednju školu. Tu sam upoznala i stekla brojne prijatelje koji me prate i danas kroz život. Nakon srednje škole upisala sam Agronomski fakultet koji se nalazi na granici Maksimira i Dubrave (smijeh). Nisam ga završila jer tamo sam upoznala Gordanu, na čiju inicijativu smo se '91. stavile na raspolaganje Državi Hrvatskoj u borbi za nezavisnost te smo se pridružile postrojbama HOS-a.

Domovinski rat
Od 3. rujna 1991. do 1. lipnja 1992. provela sam na Gospićkom ratištu u 19. satniji HOS-a koja je s priznanjem Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. pripala 118. brigadi HV-a. Čitavo to vrijeme provela sam u štabu artiljerije, na prvoj liniji u najisturenijem dijelu bojišnice tog ratišta. Bilo je to jedno od najtežih, ali i najljepših dana mog života. O tih 9 mjeseci na ratištu, mogla bih napisati nekoliko knjiga. Osvrnut ću se na jedan od ljepših događaja jer su mi stradanja i teški trenuci ostali kao ožiljci na srcu jako bolni. No u svom tom metežu i stradavanjima izdvojila bih jedan poseban zadatak koji sam dobila te zime. Naime zadatak mi je bio otići u Senj po svete Krunice za čitavu postrojbu s vozačem Perom. Za mene kao katolkinju to je bio milosni zadatak i privilegija. Još nešto čega se uvijek s ponosom i ljubavlju rado sjetim kada sam u dogovoru s velečasnim Zebom, na poticaj moje prijateljice s faksa Gordane, inicirala njeno krštenje u vojarni, a što je dovelo do toga da je na opće oduševljenje velečasni svima iz brigade podijelio svete sakramente koje do tada nisu primili. No više o tome ću ispričati u projektu koji ću vam malo kasnije predstaviti.

Nakon rata
Nakon rata sam se neko vrijeme bavila braniteljskim izazovima i pomalo podizala obitelj, svoje anđele sina Christijana Ivana i kći Mariju. Studirala sam na Policijskoj akademiji, ali me život odveo u nekom drugom smjeru pa sam postala samostalni profesionalni filmski djelatnik radeći na filmovima, reklamama i serijama domaće i strane produkcije. To sam radila do umirovljenja zbog neizlječivih i trajnih bolesti što od stresa, a što od posljedica rata. Zadnjih nekoliko godina sam u mirovini koja nije dovoljna za pokriti cijeli mjesec, što je problem koji samnom dijeli velika populacija branitelja. Međutim mirovina mi je donijela dosta slobodnog vremena, tijekom kojeg sam ponovno otkrila i upoznala stare običaje i vrijednosti, koje sam tijekom razdoblja nakon rata zbog obaveze i konzumerističkog načina modernog života nesvjesno potisnula.

Izrada  krunice

Kako što su me HRVI bolesti onemogućile u daljnjem razvoju karijere, pa sam ograničenih fizičkih sposobnosti naučila izrađivati ​​krunice, što na mene djeluje umirujuće i skreće mi misli sa tužnih sjećanja. Krunice mi također donose priliku za zanimljive i inspirativne susrete i priče. Rat smo izvojevali s krunicom oko vrata, jer smo po svim realnim parametrima bili tehnički slabiji od neprijatelja. Tih dana u Hrvatskoj se molilo kao nikada i samo uz Božju pomoć izborili smo pobjedu i ponovo ustanovili Hrvatsku Državu. Danas krunice izrađujem kao psihoterapijski dio mog liječenja, a ljudi dobre volje me ponekad i nagrade za to. Krunice najviše traže branitelji i njihove obitelji. Mogu se tražiti preko mog Facebook profila,  FB Sanja Majcan

Može biti slika sljedećeg: nakit

Planovi
Moja životna misija je moje obraćenje i služenje Dragom Bogu, Isusu Kristu i Blaženoj Djevici Mariji u Duhu Svetom kao i promicanje Hrvatskih vrijednosti i načela, posebno skretanje pozornosti na istine o Domovinskom ratu.

Kroz hodočašća i domoljubne aktivnosti upoznala sam Toniju koji mi je pomogla u vizualnom uređenju izgleda krunica. Zauzvrat je od mene izvukao par savjeta i inspiraciju za svoje pjesme i videe na kanalu braće Kumerle . Iz toga je i krenuo projekt Golub Mira, koji vodi i uređuje Tonija Kumerlea na youtube kanalu DrTrolist91 , a ja mu koliko mogu pomažem prilikom snimanja savjetima i tehničkom podrškom. Kroz epizodu emisije Golub Mira gradimo priču o Duhovnoj obnovi Hrvata , očuvanju i učvršćivanju vjere, domoljublju, istini i rasvjetljavamo tekuće izazove i kako im pristupiti. Emisiju radimo dragovoljno bez financijske koristi. Koristim ovu priliku pozvati sve čitatelje da pogledaju linkove i potraže i podrže naš rad. Također novosti o našem radu i primjerke već izrađenih krunica možete pogledati na FB stranici Bijela i Crvena.

Video TEASER Golub Mira

Poruka braniteljima
Prijatelje i suborce, stare i mlade želim podsjetiti na stihove pjesme Marka Perkovića Thompsona „Neću izdat ja Boga nikada“ koji su i meni smjernica i vodilja, a ukazuju na to koliko god su teška vremena i konkretne okolnosti i koliko god smo mi branitelji. . . . . marginalizirani u vlastitoj državi, postoji nešto veće od nas samih… S početka ove priče, ni onda a tako ni sada ničeg nema bez Boga. Pozivam vas na ujedinjenje, međusobnu solidarnost i razumijevanje, da s vjerom u Dragoga Boga idemo dalje kroz život i izvršimo misiju do kraja. I podržimo mlade, jer oni su ulog za budućnost. 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.