Šanse za bijeli Božić sve su manje. Meteorolog na Telegramu objašnjava koliko će ovo zatopljenje trajati

15.12.2019. 21:21:00

Pitali smo RTL-ovog Nikolu Vikića-Topića kakve nas temperature čekaju

Nakon prošlotjednog zahlađenja, pa i pomalo tužnih pokušaja padanja snijega, sljedeći tjedan očekuje nas neobično toplo vrijeme za ovo doba godine. A sve zbog južine koja je krenula u petak. Stoga smo zamolili meteorologa s RTL televizije Nikola Vikića-Topića, da nam detaljnije objasni što možemo očekivati narednih dana, ali i do kraja prosinca.

“Cijeli će sljedeći tjedan u Hrvatskoj biti prilično toplo s temperaturama između 13 i 19 °C što je za 5 do 10 °C više od prosjeka za ovo doba godine”, kaže Vikić-Topić.

Najavljuje i povremenu kišu, najviše na Jadranu. “Vrijeme će biti u znaku južine što, uz visoke temperature, znači i povremenu kišu. Ona će češće padati na Jadranu gdje će je biti gotovo svaki dan, osobito na sjevernom dijelu. Najviše će kiše pasti u četvrtak kad može biti i jačih pljuskova s grmljavinom. Cijeli će tjedan puhati umjereno do jako, a povremeno i olujno jugo”, objašnjava.

Ništa od bijelog Božića?

Kako kaže RTL-ov meteorolog na kopnu će biti promjenjivo oblačno te će se gotovo svaki dan izmjenjivati sunčanija i oblačnija razdoblja, a najveća mogućnost za kišu je, kaže, u četvrtak te za vikend. “Magla će biti relativno rijetka pojava, zbog umjerenog jugozapadnog vjetra koji će dići temperature na već spomenute vrijednosti od oko 15 °C. Sav snijeg koji je pao u gorskim krajevima zato će se vrlo brzo otopiti, vjerojatno već prije sljedećeg vikenda.

Nema velike nade niti za neki novi snijeg u Božićnom tjednu koji slijedi iza toga. Iako se u tom tjednu nazire zahladnjenje, kako sada stvari stoje, ono će biti blago te neće biti ni blizu dovoljno da spusti temperaturu na vrijednosti koje priliče zimi i koje bi mogle dovesti do snježnih oborina. Premda prognoza za sâm Božić još nije pouzdana, naime riječ je o prognozi za 10. dan od danas, trenutačno je nešto veća vjerojatnost da će on proći suho, bez oborina, s temperaturom između 10 i 15 °C!”, detaljizira Vikić-Topić.

Zadnji tjedan u godini iznadprosječno topao

Onima koji se nadaju snijegu, meteorolog poručuje da bi se on mogao dogoditi tek u siječnju ili veljači. Za zadnji tjedan u ovoj godini kaže da bi također mogao biti iznadprosječno topao. “Tjedan u kojem ispraćamo staru te ulazimo u novu godinu također će biti iznadprosječno topao, ali vjerojatno manje topao nego idućih 10-ak dana.

Povijesno, ili klimatološki, gledano najveća mogućnost za zahladnjenje je nakon 6. siječnja, no za sad je još uvijek prerano za reći hoće li tako biti i ove zime. Općenito, u našim je krajevima i inače znatno veća vjerojatnost za pojavu snijega u siječnju i veljači nego u prosincu.”

Izvor: Telegram.hr

Izvorni autor: Ivan Luzar

Autor: