SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA Tražimo osudu izjave koja Hrvatsku svrstava na stranu nacifašizma

10.02.2020. 17:07:00

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) osudio je u ponedjeljak izjavu s prosvjeda protiv predsjednika HSS-a Kreše Beljaka da su branitelji "porazili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sada to zlo opet diže glavu" i zatražili javnu osudu izjave koja Hrvatsku svrstava na stranu nacifašizma.

"S govornice se u ime hrvatskih branitelja mogla čuti monstruozna tvrdnja kako 'smo porazili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sada to zlo opet diže glavu'. Najjasniji je to ikada pokušaj svrstavanja dijela braniteljske populacije, a neizravno i Hrvatske, na stranu nacifašizma", navodi u priopćenju SABA.

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a organizirala je u nedjelju u Samoboru prosvjed "Stop govoru mržnje i međusobnoj nesnošljivosti", s kojeg su zatražili ostavku Kreše Beljaka jer "omalovažava žrtvu branitelja".

Predsjednica Zagrebačke udruge udovica Rozalija Bartolić poručila je s govornice kako su Beljakove riječi "odavna pojava i politika koju nam nameću pobjednici 2. svjetskog rata, koje smo mi porazili uz strašnu žrtvu i herojstvo" te kako je to "poraženo zlo opet zavladalo Hrvatskom".

SABA tu izjavu smatra uvredom svim antifašističkim borcima iz Drugog svjetskog rata, žrtvama nacizma i ustaštva, svim istinskim i iskrenim braniteljima iz Domovinskog rata te svima koji dijele, njeguju i promiču trajne vrijednosti antifašizma kao ljudskog i civilizacijskog opredjeljenja kao temelja demokracije.

Istaknuli su kako nitko nema pravo dovoditi u pitanje ili poricati antifašističke vrijednosti Hrvatske.

"Tražimo da predsjednica Republike, izabrani Predsjednik, Vlada, ministar branitelja posebno, organizacije civilnog društva i nevladin sektor, političke stranke, svi demokratski orijentirani i slobodoljubivi građani osude i odbace jasno i beskompromisno izjavu koja se mogla čuti u Samoboru", stoji u priopćenju SABA-e.

Šutnja umjesto osude bila bi zlokobni znak za budućnost Hrvatske, što bi morala registrirati i Europska unija, kao i cijela međunarodna zajednica, upozorava SABA.

Izvor: bl/h/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor: