Saziva se sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost: 'Idemo istražiti gdje cure informacije'

29.09.2020. 10:33:00

Nikša Vukas, predsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, najavio je kako bi se idućega tjedna mogla održati sjednica toga odbora. Pozabavit će se curenjem informacija o istrazi u aferi Janaf

'U zadnjem izvješću SOA-e navodi se da sustavna korupcija rasprostranjena u svim segmentima društva jedna je od ugroza nacionalne sigurnosti. Nedopustivo je da uvijek informacije iscure dan prije kada su političari u pitanju. Puno se kaznenih djela napravi i po drugim sferama i nikada ništa ne iscuri. Međutim, kada je političar upleten, sve iscuri vani', rekao je Vukas za N1.  

Odgovor je tražio i od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića: 'Poslali smo upit ministru Božinoviću zbog čega cure informacije i što rade da se to spriječi. Sigurno ćemo sazvati odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da vidimo što u sustavu ne valja. Ako su djelatnici radili deset mjeseci, tko se usudio uništiti dan prije sve to? To je ozbiljna stvar koja se ponavlja iz slučaja u slučaj', istaknuo je.

'I predsjednik i premijer moraju znati'

Sjednica odbora, prema njegovim riječima, mogla bi se održati sljedeći tjedan.

U vezi s pitanjem tko je što trebao znati na relaciji predsjednik premijer rekao je kako je 'sigurno da o nekim ključnim stvarima u državi premijer i predsjednik trebaju znati jer su oni ti koji štite ustavnopravni poredak. Vidimo da Milanović kaže da je znao kada je bio premijer, a Plenković kaže da on ne zna pa ćemo i to razmotriti', najavio je.

Vukas ističe kako je problem curenja informacija prioritet saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

'Nedopustivo je da to sve ide van..., time se moramo pozabaviti. Manje-više uvijek cure informacije kada je politika u pitanju, a inače ne. Odbor će doprinijeti da se to više ne događa. Idemo istražiti to, gdje curi. Zna se tko je sudjelovao u svim tim pripremnim radnjama pa do uhićenja. Moramo se ostaviti sitnog politikantstva i uhvatiti se s tim u koštac', rekao je Vukas.

'Bioteroristi' u Klubu

Vukas smatra da su određeni dužnosnici trebali biti upoznati s Klubom Dragana Kovačevića, ali da im tamo nikako nije bilo mjesto.

'I načelnik glavnog stožera i predsjednik bi trebali biti upoznati s tim Klubom, tko se tamo nalazi. U sustavu se našla krtica koja je to pustila dan prije vani i to je ono čime će se saborski odbor baviti. Mislim da u tim nekim opskurnim klubovima nije mjesto ni predsjedniku, ni premijeru, ni ministrima, a pogotovo ministru koji je nadređen predsjedniku Uprave Janafa na koncu njegova mandata. To se događalo u lockdownu kada smo bilo djelomično ograničeni. Na neki način neki su bili bioteroristi, a neki iz državnog vrha u opskurnom klubu na dva metra od neke brojalice dogovaraju velike strateške poslove', rekao je Vukas za N1.

Izvor: tportal.hr/Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: D. Su.

Autor: