SDP-ovci nakon incidenta više ne žele Hajdukovića za nositelja liste?!

12.06.2020. 11:20:00

Čini se da je nedjeljni incident u Osijeku diskvalificirao saborskog zastupnika i predsjednika Županijske organizacije SDP-a Domagoja Hajdukovića s pozicije nositelja liste Restart koalicije u 4. izbornoj jedinici, piše Glas Slavonije.

Činjenica jest da će fizički napad sada već bivšeg voditelja ureda predsjednika SDP-a Tomislava Mikulina na svoga partnera Domagoja Hajdukovića nanijeti štetu socijaldemokratima i cijeloj koaliciji u izbornoj jedinici koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Činilo se, naime, da bi taj nemili događaj, u kojemu je koordinator SDP-a za 4. izbornu jedinicu bio žrtva obiteljskog nasilja, mogao dodatno ojačati Hajdukovićevu čelnu poziciju na koalicijskoj listi, posebice s obzirom na to da je bio žrtva, ali i na stavove koje navodno promiču socijaldemokrati o LGBT populaciji. Međutim, Predsjedništvo SDP-a je, uz ekspresno izbacivanje Mikulina iz stranke i s posla, javnosti poslalo poruku da će se o Hajdukovićevoj poziciji na listi raspravljati u sljedećih nekoliko dana.

Koordinatori nositelji

Poruka je bila znakovita jer se mjesecima prije upravo iz SDP-a moglo čuti da će koorodinatori izbornih jedinica biti i njihovi nositelji, što je značilo da će Restart koaliciju ovdje predvoditi Domagoj Hajduković. Stvari su se nakon incidenta malo zakomplicirale jer se stranka uplašila da će Hajdukovićevo micanje s mjesta nositelja liste njihovi birači shvatiti kao atak na njega zbog njegova opredjeljenja.

Iz SDP-a su to vrlo brzo demantirali, a Hajdukoviću je poručeno kako ne mora strahovati jer će biti na listi, i to na mjestu koje ga najvjerojatnije ponovno vodi do Sabora. Međutim, s Iblerova trga za njihove simpatizere u Slavoniji i Baranji poslana je potom šokantna vijest, da u najuži izbor za vodstvo Restartove koalicijske liste u 4. izbornoj jedinici u vrhu stranke računaju na bivšeg ministra financija Borisa Lalovca i zadarsku SDP-ovku Sabinu Glasovac.

Znači, nitko od onih koji žive i rade na području 4. izborne jedinice, odnosno na području dviju slavonskih županija. Na kraju je, čini se, Bernardić odlučio prednost dati Sabini Glasovac, uz objašnjenje da je ona ipak rođena u Našicama, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Taj prijedlog odmah je naišao na osudu dijela domaćih SDP-ovaca, koji se protive takvoj odluci vodstva stranke.

– To nije korektno prema svima onima koji vrijedno rade u svim stranačkim organizacijama ovdje. To više što Sabina nije dobila potporu članstva u svojoj, Zadarskoj, županiji za poziciju na listi, a sada ju se želi postaviti za nositeljicu 4. izborne jedinice – kaže sugovornik Glasa Slavonije. Uvjeren je čak i da će dobar dio onih koji su možda mislili dati glas toj listi sada odustati od te ideje i okrenuti se onima koji će zastupati interese Slavonije, Osijeka, Virovitice…

Odraz stanja

Smatra također kako se u posljednje vrijeme događaju stvari koje nisu jasne ni njihovu članstvu u Osijeku.

– Da sam ja kandidat za mjesto na listi koje je izgledno za ulazak u Sabor i da to stvarno želim i pripremam se za to duže vrijeme, bih li u slučaju incidenta koji se dogodio Hajdukoviću reagirao kao on i slučaj prijavio policiju? Vjerovatno ne, a zašto je to učinio Domagoj – pita se on.

No sve je to samo odraz stanja u SDP-u Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, koje je Bernardiću poznato već duže. “Tko je smjestio zeki (Rogeru) Domagoju” da se njegova nimalo ugodna situacija ekspresno dojavi medijima baš u najosjetljivije predizborno vrijeme? Hajduković bi odgovor na to pitanje najprije trebao potražiti u vlastitim redovima.

Nije, međutim, SDP izmislio stavljanje “stranaca” na liste, radile su to i prije njega sve stranke. HDZ je tako 2016. na listu u 4. izbornoj jedinici za nositelja postavio Miroslava Tuđmana, a na izborima godinu prije u istoj izbornoj jedinici broj jedan bio je Milijan Brkić. Pokazalo se ipak da takvo “pojačavanje” lista nema nekih pozitivnih efekata. U HDZ-u su to shvatili i na listu će, prema najavama, samo domaće snage.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.